Primerjava vzgoje solatnih kumar v zimskem in jesenskem času pod LED in HID lučmi

Ali lahko LED osvetlitev v zimskih mesecih pripomore k rentabilnemu načinu gojenja, lokalno pridelanih svežih solatnih kumar tudi v nordijskih državah in državah Vzhodne Evrope? Odgovor je glede na nedavne raziskave podjetja Philips  pritrdilen.

kumare LED

Poskus z gojenjem solatnih kumar je potekal pod okriljem Philips Horticulture LED Solutions, ki je vodilni ponudnik LED luči za vrtnarstvo oz. kmetijstvo in Varšavsko univerzo za biosistemske vede, katera je ena od najboljših sto mednarodnih univerz za kmetijstvo in gozdarstvo.

Gojenje kumar se je preskušalo pod:

  • 100% LED razsvetljavo,
  • kombinacija HID in LED razsvetljave,
  • 100 % HID razsvetljavo.

Po poročanju Prof. Janina Gajc-Wolske,iz Oddelek za zelenjavo in zdravilne rastline na varšavski univerzi za biosistemske vede je bil pridelek kumar, gojenih pod 100% LED višji za 24,8 %, poraba vode na kilogram pridelanih kumar je bila za 1,4 litrov manjša v (v celotni rastni dobi), energetski stroški (poraba električne energije) pa so se zmanjšali za 60 %. Seveda bi bili zgornji podatki čisto neuporabni v kolikor bi takšne kumare v okusu bistveno odstopale od »normalno« gojenih kumar. Zaradi tega so izvedli tudi degustacijo kumar, kjer so potrošniki ocenjevali okus. Kumare  vzgojene pod 100 % LED osvetlitvijo, so nekoliko slajše in manj vodene, kar je po godu večine potrošnikov.

Manj energije, vode ter  višji donosi

Pri tem poskusu so dokazali, da kumare zelo dobro rastejo pod 100% LED lučmi. Kar je obenem tudi najbolj stroškovno učinkovito, ko govorimo o gojenju solatnih  kumar v pozni jeseni in zgodnji pomladi. Vemo da je v tem času cena solatnih kumar tudi najvišja, zaradi tega je bilo tudi smiselno narediti ta poskus in primerjati konvencialno razsvetljavo z najnovejšo generacijo LED luči.

Pri HID lučeh je zmotno razmišljanje, da  dobimo veliko zastonj toplote, saj se veliko te »free« toplote proizvede podnevi in se izgubi v zraku, zaradi česa moremo rastlinjak prezračiti, s tem pa izgubimo CO2, ki ga potrebujemo pri proizvodnji.

kumare LED 2

Pri 100 % LED osvetlitvi ,se je pokazala nižja stopnja neoploditve cvetov in posledično nerazvoja ploda. Tako je srednje velika kumara gojena pod 100 % LED osvetlitvijo  v povprečju tehtala 200-210 gramov, če to primerjamo s HID osvetlitvijo, kjer so po velikosti enake kumare v povprečju tehtale 190 gramov. Zaradi tega nastane razlika po povečanem pridelku kumar, ki so bile gojene pod LED lučmi. Spet gledano z ekonomskega vidika se nam tako poveča dobiček iz proizvodnje.

Sveža, okusna in lokalno pridelana solatna kumara

V zimskih mesecih ima veliko nordijskih držav in držav Vzhodne Evrope močno zanašanjo lastno proizvodnjo (kapacitete) solatnih kumarah, to jih po drugi strani prisiljuje k uvozu iz južne držav Evrope. Ko govorimo o proizvodnjo solatnih kumar pod konvencionalnimi HID lučmi je to preprosto predraga proizvodnja, saj HID razsvetljava porabi veliko energije in proizvede visoko raven toplote, ki je ne moremo pametno izkoristiti.

Generalni direktor Philips Horticulture LED Solutions g. Udo van Slooten  pove, da so najnovejši Philips LED svetlobni moduli zelo energetsko učinkovit in proizvedejo zelo malo toplote. Z uporabo polnega LED sistema osvetlitve, lahko pridelovalci proizvajajo stroškovno učinkovito, svežo, okusno, lokalno zelenjavo 365 dni /leto, namesto da se jo uvaža. Lokalno proizvedena hrana ima veliko koristi tako za potrošnika, kot za gospodarstvo.

Osebno menim, da je investicija v napravo LED osvetlitve ob nekoliko višji začetni ceni že na kratki rok upravičena in smiselna.

VIR: KLIK

LP, Blaž

 

P.S. Če koka zanimajo glavne razlike med HID in LED lučmi si več o tem lahko prebere TUKAJ.