VESOLJSKI Paradižnik

Objava 1:

Ker mi lani ni uspelo z vzgojo bazilike (slabo seme) bom letos poskusil z vesoljskim paradižnikom. Seme paradižnika, ki je bilo pridelano na mednarodni vesoljski postaji sem dobil od Kanadske vesoljske agencije. Komaj čakam setveni dan in upam, da mi letos uspe.

 

Posejal sem ga 19.3. 2015 in nestrpno čakam in upam, da mi letos uspe vzgojit saj nekaj sadik. Glede na prvi pogled so bila semena v redu , brez vidnih napak in bi po vsej logiki morala kaliti. Na voljo imam še 8 semen, ki jih lahko podarim zainteresiranim osebam.

Semena vesoljskega paradižnika

Objava 2:

Ojjeee… 🙂 prva semena so vzklila, kar je odličen znak in priložnost, da bom(o) letos lahko jedli paradižnik, ki je bil vzgojen v vesolju. Glede na pogled je z sadikami vse v redu, mogoče malo bolj počasneje rastejo kot druge ampak to ne spremeni dejstva, da so semena vzklila in sadike RASEJO!!!

Paradižnik je hibrid z oznako Heinz 9478 F1 zelo znanega internacionalnega isto imenskega Heinz. Zgleda, da bom letos lahko malo več objavljal o tem in vas vse zainteresirane sprotno obveščal kako napreduje vzgoja VESOLJSKEGA paradižnika.

 

Objava 3:

Prilagam nekaj današnjih slik, kjer se lepo vidi, da paradižnik lepo raste. Glede na druge paradižnike v rasti sicer nekoliko zaostaja, ne vem pa ali naj to pripišem sortni specifičnosti ali pač temu, da je to “vesoljski paradižnik”… Skratka, do sedaj vse poteka v normalnih okvirjih.

Objava 4:

Iz malega zraste veliko. Tako je tudi moj vesoljski paradižnik iz majhnih semen zrasel v že v pravo rastlino in se lepo razvija. Kot vsi “paradajzevci” ta čas paradižnik presajajo iz zaprtih prostorov na vrtove, grede, balkone itd. sem ga tudi jaz presadil v plastenjak – tunel. Paradižnik je danes (30. aprila) v povprečju vseh sadik velik 12 cm, kar je enako kot vsi drugi paradižniki, ki so bili sajeni v enakem obdobju, razen nekaterih (sortna specifičnost), ki so vtem trenutku večji za cca 4-6 cm. Paradižnik je v začetnem zaostanku rasti sedaj pridobil višinaki zaostanek in je povsem “konkurenčen” preostalim paradižnikom v tunelu.

Glede kontrole (seme vzgojeno na zemlji) in sadik vzgojenih iz vesoljskih semen ni opaziti bistvenih razlik, sadike so izenačene, listi imajo enako obliko, barva sadik in listov je na oko enako intenzivna.

Objava 5:

Na hitro nekaj slik, kjer se lepo vidijo prvi cvetovi. Slike so nastale že v petek (8. 5. 2015). Zanimivo je to, da so sadike vzgojena iz semen vesoljskega paradižnika prej zacvetele kot kontrola. Tudi sicer je ta paradižnik zelo hitro nastavil prve cvetove, saj preostali (“normalni”) paradižniki na ta dan še niso imeli cvetnih nastavkov.

Objava 6:

Evo, prvi plodovi so že na vidiku. Na prvi dveh slikah se vidijo zadnji dnevi cvetenja prve “etaže”. Na drugi dveh slikah pa so že lepo vidni plodovi. Zgleda, da bo to bolj pelati paradižnik, tako, da bom moral še pico speči, da ga bom lahko poskusil … 🙂

 

Objava 7:

Plodovi so seveda že lepo vidni. Zanimivo je to, da so rastline po začetni nekoliko hitri rasti (v primerjavi z ostalimi paradižniki) sedaj v rasti zaostale in so manjše. Plodovi pa se kljub temu zelo lepo razvijajo in bodo počasi začeli pridobivati tudi barvo. Mogoče je manjša višina rastlin celo smiselna, če pomislimo, da je ta hibrid bil razvit za vesoljske potrebe in je logično, da sama rastlina ne sme rasti v višino in da je glavni namen proizvodnja čimveč pridelka. Spodaj si lahko pogledate slike lepo “naloženega” paradižnika.

 

Objava 8:

Paradižnik je v teh dneh že zrel. Tako je tudi z mojim “vesoljskim”. Včeraj sem pobral prve zrele plodove, danes (11.7.) pa sem si naredil solato in pečene paradižnike. Od konzumacije pa do sedaj je minilo več kot 3 ure in na sebi razen svetlikajoče kože ne opazim nič nenavadnega… NE.. malo se hecam 🙂 Vse je čist v redu in OK. Paradižnik je bil okusen, kožica je bila sicer malo bolj trda kot je to pri domačem ali običajnem kupljenem paradižniku. Žena je tudi jedla paradižnik in je čisto v redu.

V spodnji galeriji prilagam nekaj slik, kjer si lahko pogledate plodove še na rastlini in kasneje v solati. Nekaj paradižnikovih plodov bom pustil da bolje dozorijo, da bom iz njih lahko vzel seme, ki ga bom drugo leto zopet posadil ter spremljal rast in razvoj rastline ter kasneje plodov.