Robo PTIČ – za uspešno odganjanje škorcev iz vinograda

Robo PTIČ je dron, ki je podoben pticam ujedam in preganja ptiče, ki delajo škodo na kmetijski pridelkih, motijo letenje na letališčih, ali se v preveliki meri zadržujejo na odlagališčih smeti.

 

Roboptič2

Ptičje drone razvija Nizozemsko podjetje Clear Flight Solution. Tovrstna ptica je zanimiva predvsem s stališča odganjanja neželenih ptičev iz mest, kjer ti delajo škodo. Vemo, da so ptice izredno pametne živali in se na raznorazne odvračalce (strašila, klopotci, zvočni in svetlobni signali …) hitro navadijo ter jih po določenem času več ne upoštevajo.

Ko pa v njihov prostor prileti sorodnik, ki zgleda kot ptica ujeda pa se nagonsko prestrašijo in odletijo vstran. Prednost takšnega odganjanja ptic je to, da je ptičji dron voden z zemlje in se tako prilagaja vsemu, kar se dogaja v zraku. Po poročanju nizozemskih medijev, tamkajšnji sadjarji že nestrpno pričakujejo, da jih tudi sami preskusijo v njihovih sadovnjakih.

Za naše (slovenske) razmere lahko to pomeni uspešno jesensko naganjanje škorcev iz vinogradov, ki lahko naredijo veliko škode. Ne vem pa, kaj se bo zgodilo z vsemi etnološkimi prireditvami, ki se dogajajo ob postavljanju klopotcev, če jih bodo čez čas nadomestili ptičji droni. Mogoče bomo čez par let imeli prvi dronski vinski festival… 🙂 🙂

Roboptič

V spodnjem vidu si lahko ogledate primera ptičjih dronov, vzrok za njihov razvoj in ptičji dron v akciji (naganjaju) pravih ptičev.

httpss://vimeo.com/102212703

httpss://vimeo.com/98017489

Vir: KLIK

LP, Blaž