GrowWise – prvi rezultati poskusov gojenja pod umetno osvetlitvijo

Pikantnejša gorčica, bolj dišeča bazilika in bolj hrustljava zelena solata

 

Philips GrowWise razkriva rezultate raziskav gojenja zelenjave brez prisotnosti dnevne svetlobe. Enoletni rezultati so plod več kot 50 raziskovalnih projektov, ki se izvajajo na Philipsovem GrowWise centru na lokaciji visokotehnološkega kampusa v Eindhovnu na Nizozemskem. V okviru GrowWise centra želi podjetje Philips preskušati svoje LED-luči prilagojene različnim sistemom vertikalnega kmetovanja brez prisotnosti dnevne svetlobe in razviti najbolj primerne načrte za vertikalno pridelavo hrane v prihodnosti. Raziskovalni objekt se razteza na skupni površini 234 m2. Rezultati raziskav potrjujejo, da lahko z različnimi »rastnimi recepti« učinkovito vplivamo na skoraj vsako značilnost gojenih rastlin, na okus, teksturo, vonj, barvo, pridelek, hitrost rasti, cvetenje in še veliko več.

httpss://www.youtube.com/watch?v=dTf8HvYMw10

 

V prvem letu od ustanovitve so po besedah g. Uda van Slootena, direktorja Philipsove divizije vrtnarskih LED-rešitev, razvili številne posebne recepte za boljšo in učinkovitejšo gojenje rastlin. Tovrstne potrebe po razvoju so prišle s strani mednarodnih tehnologov z vsega sveta, ki delujejo predvsem v urbanem kmetijstvu. Rezultati raziskav pomagajo pri preoblikovanju rastlin in izboljšanju standardov zdravih pridelkov. Trenutno veliko pozornosti posvečajo razširitvi asortimenta rastlin, ki bi jih bilo mogoče vzgajati v tehnologijah vertikalnega pridelovanja (brokoli, bimi – naravni hibrid med brokolijem in kitajskim zeljem, mlada čebula, redkvice, jagode …)

httpss://www.youtube.com/watch?v=Ds29iJfNu-g

V jagodnem poskusu so na podlagi dovajanja točno določenega spektra (nm) svetlobe dvignili raven sladkorja iz 7 na 9,5 °Brix, takšne jagode so slajše in okusnejše. Prvi rezultati na brokoliju in bimi-križancu, kažejo, da sta to vrsti zelenjave, ki je primerna za gojenje v okoljih brez prisotnosti dnevne svetlobe. Pri poskusih kvalitativne narave so v teh pogojih (vertikalno gojenje + LED-luči) pridelali solato z nizko vsebnostjo nitratov, kar bi lahko potencialno koristilo za zdravje ljudi. Pri poskusu gojenja bazilike jim je uspelo povečati intenzivnost vonja bazilike ter izboljšati okus. Pri primerjalnem poskusu med vertikalnim hi-tech gojenjem solate in med hi-tech gojenjem solate v sodobnem rastlinjaku jim je v  GrowWise tovarni zelenjave uspelo podvojili donos Salanova Volan solate. Z gojenjem pikantne gorčice v njihovih pogojih in dovajanjem umetne (LED) osvetlitve so jim je uspeli bolj pikantni gorčični listi, kar je zelo obetajoče predvsem za azijski trg.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž