Promocija zelenjave po japonsko

Japonska je res zanimiva dežela, to sem med svojim obiskom opazil tudi sam. Ljudje so zelo prijazni in imajo drugačen smisel za humor kot mi Evropejci. Najbolj se ta razlika pokaže, ko gledaš kakšne njihove televizijske reklame, v katerih na njihov (poseben) način oglašujejo in tržijo nove produkte.

Ena od največjih japonskih vertikalnih tovarn (808 Factory) je na njihov način naredila odlično promocijo vertikalne pridelave solate, v kateri na ZELO japonski način promovirajo, kako varna in čista je njihova pridelana solata.

V njihovi tovarni na najsodobnejši način gojijo brezpesticidno solato, ki raste pod Philipsovimi LED-lučmi. V notranjosti rastlinske tovarne se gojenje odvija zelo precizno, saj je ves gojitveni proces popolnoma računalniško nadzorovan. Za nadzor in upravljanje vseh procesov (mikroklima, osvetlitev, gretje, hlajenje, filtracija zraka, uravnavanje relativne zračne vlage, dodajanje mikro in makro hranil, čiščenje in ponovna uporaba vode …) skrbi veliko število kamer in senzorjev, ki iz minute v minuto optimizirajo procese pridelave. Zanimivost te rastlinske tovarne je tudi to, da je popoloma avtomatizirana, se pravi od setve, presajanja in pobiranja solate vse naredijo stroji/roboti, ljudje pa jih samo nadzorujejo in po potrebi popravijo oz. servisirajo.

Video: 808 Factory TV reklama

Iz tega odličnega TV-oglasa se marsikateri kmet/pridelovalec lahko veliko nauči. Vertikalno kmetijstvo še nikoli ni bilo tako zabavno …  🙂

 

Vir: KLIK

LP, Blaž