Roboti, ki pomagajo pri opraševanju

V štiri leta trajajoči raziskavi, ki jo je naročilo svetovno znano avstralsko združenje za kmetijske raziskave – Horticulture Innovation Australia (Hort Innovation), sta dva 1,5 m visoka avtonomna robota v tamkajšnjih sadovnjakih ugotavljala, kje v nasadu bi bilo najbolj primerno posaditi opraševalce, da bo oprašitev gojene rastline (sadovnjaka) čimbolj optimalna. Kot vemo, je oprašitev zelo povezana s količino pridelka.

Robota sta v teh štirih letih poskusno delovala v nasadih mandljev, jabolk, ličija, avokada in banan. Gojena drevesa sta analizirala (skenirala) z obeh strani, na tak način sta kreirala celotno sliko analiziranega drevesa oz. nasada. S pomočjo več različnih kamer, laserjev in napredne programske opreme sta kreirala veliko algoritmov, s katerimi so raziskovalci identificirali plodove na gojenih rastlinah. Podatki, ki sta jih posredovala oba robota, so z uporabo različnih matematičnih metod pokazali vzorce variabilnosti pridelka s pomanjkanjem oprašitve. Ker sta robota beležila tudi GPS-koordinate, so raziskovalci lahko določili kritične lokacije v posameznih nasadih, na teh lokacijah pa so kasneje pridelovalci posadili več opraševalcev in že v naslednji sezoni videli pozitivne učinke v smislu boljše oprašitve in večjega pridelka.

Pri razvoju so kreirali tudi natančne algoritme, ki imajo dobro sposobnost identifikacije posameznih plodov (jabolka, oreščki), kar bo v prihodnje omogočilo razvoj popolnoma avtonomnega rabota za pobiranje pridelkov. Tako lahko robot s 60–96% natančnostjo ugotovi potencial pridelka v zgodnji fazi formiranja plodičev zgoraj naštetih sadnih vrst. Pri jabolku in mangu so ti % natančnosti še višji in znašajo 92–96 %.

Nadaljnji razvoj teh zelo naprednih avtonomnih robotov bo šel v avtonomno prepoznavanje škodljivcev in seveda cilno zatiranje le-teh. To pomeni, da se bo robot vozil po sadovnjaku, skeniral drevesa, ob tem pa bo poleg rednega večopravilnega monitoringa (štetje plodičev, ocena pridelka, velikost in gostota krošnje, kontrola škodljivcev) opravljal še zatiranje škodljivcev.

Horticulture Innovation Australia v imenu avstralske sadjarsko-vrtnarske industrije v te tehnologije že vlaga dobrih 15 mio AUD, saj ze zavedajo pomena inovacij in pozitivnih učinkov sodobnih tehnologij.

 

VIR: KLIK

LP; Blaž