Fieldeye – veliki brat, ki nadzira polja

Nadzor rasti gojene rastline je lahko kar težavna naloga za slehernega pridelovalca ali tehnologa, no tudi tukaj je sodobna tehnologija omogočila nekoliko lažje delo. V avstrijskem podjetju -Fieldeye GmbH so pred časom razvili visokoločljivo poljsko kamero, ki v vsakem trenutku omogoča videonadzor vašega posevka. Kamero so poimenovali kar Fieldeye® 3.0.

Kamera omogoča zajemanje slik visoke ločljivosti – 2×13 milijona slikovnih pik, kar zadustuje za solidno povečavo in analizo nekaterih podrobnosti. Slike so posnete skozi celotno rastno dobo ali določen čas, kar omogoča analizo in spremljanje gojenih rastlin s časovnim zamikom. Dobljeni podatki lahko služijo kot podpora pri odločanju o gnojenju ali namakanju spremljanih rastlin. Do slik je možno dostopati preko pametnega telefona, tablice ali računalnika. Z dodatno funkcijo se lahko nadzira tudi temperatura in padavine, vse skupaj pa se napaja preko majhne fotovoltaične plošče.

Fieldeye že uporabljajo: BASF Austria, BASF Češka, Syngenta Avstrija, Bayer Hrvaška, Bayer Slovenija, NuSeed, RWA, Tisma Zmajevo in še mnogi drugi.

Več podrobnejših informacij pa si lahko preberete na njihovi spletni strani. KLIK

LP; Blaž