Robot, ki namesto vas odstranjuje plevel na vašem vrtu

Podjetje Franklin Robotics je najavilo izdelavo sodobnega in popolnoma avtonomnega robota, ki bo na vrtovih uničeval plevele namesto nas. Novica ne bi bila nič posebnega, če omenjeno podjetje v svoji ekipi ne bi imelo cel kup priznanih in mednarodno uveljavljenih razvijalcev sodobne programske opreme in avtonomnih robotov. Eden izmed najbolj znanih članov vrhunske ekipe inženirjev je tudi člavek, ki je izumil nam vsem bolj znane robote za avtonomno sesanje in pomivanje tal – iRobot Roomba. Ti roboti so tudi pri nas že kar lepo sprejeti in dostopni dlje časa. Od te ekipe pa se pričakuje, da bodo s svojimi izkušnjami naredili vrhunski produkt, ki bo namesto nas po vrtu uničeval plevele.

Robot, ki so ga poimenovali Tertill, je težek dober kilogram, okrogle oblike in za identifikacijo plevelov uporablja samo senzor gibanja, nadzira pa lahko cca 10 m2 velik vrt. Ko pride do plevela, ga z nekakšno mini »laksarco« pokosi oz. odstrani. Robot v primerjavi z drugimi tovrstnimi izdelki ne uporablja nobene zelo napredne senzorike. Plevel od gojene rastline loči le po velikosti, torej, vse, kar lahko prevozi, je zanj plevel, ostale večje rastline pusti. Se pravi, da vse rastline, ki so dovolj nizke, enostavno pokosi (uniči). Gojene rastline, za katere ne želimo, da jih robot uniči in še niso dovolj velike, pa zagradimo z mini ograjo, da se jim robot izogne.

Ker se robot napaja preko sončnih celic, na vrtu dela cele dneve in pleveli nimajo časa zrasti, saj se robotek ves dan pridno »sprehaja« po našem vrtu. Pred časom so ustanovitelji zbirali (uspešno) zagonska sredstva tudi na KICKSTATER-ju; na povezavi si lahko ogledate tudi podrobnejšo razlago robotovega delovanja. Trenutno ga lahko prednaročite za ceno 199 $ v redni prodaji pa bi naj stal 300 $.

Čez čas bo robot postal tudi pametnejši (ko mu bodo napisal novejši program – umetne nevronske mreže), vseboval pa bo tudi več funkcij. Ena od teh je, da bi robotu dodali nekakšno reakcijo s senzorjem gibanja, kar bi pomagalo pri odganjanju škodljivcev in glodalcev z naših vrtov na sosedovega … 🙂

Morda bo kaj kmalu ta robot primerna rešitev tudi za krte, hrošče in voluharje na vašem vrtu.

 

LP,

BLAŽ