Svetloba v rastlinjaku

V velikem delu leta je svetloba omejitveni faktor pri proizvodnji, ki poteka pod steklom. Dovajanje oz. prepuščanje več svetlobe (fotonov) je zato zelo dobrodošlo. Za gojenje sadja, zelenjave in okrasnih rastlin, potrebujemo veliko svetlobe, nekako pa velja nepisano pravilo, da 1 % več svetlobe = 1 % več proizvodnje.  Povečana osvetljenost znotraj rastlinjaka omogoča večjo proizvodnjo, boljšo kakovost in energetski prihranek.refleksija

Del sončne svetlobe se od konstrukcije, stekla in plastike rastlinjaka odbije in zaradi tega ne doseže rastlin v notranjosti rastlinjaka. Pri novogradnji imamo že sedaj na voljo, da izberemo anti-refleksijska stekla, ki zmanjšajo tovrstni svetlobni odboj in izboljšajo prehajanje sončne svetlobe v notranjost steklenjaka.  Za obstoječe rastlinjake pa do sedaj neke rešitve, ki bi v notranjost prepuščala več svetlobe, nismo imeli vpliva (rešitve). Po poročanju nizozemskega podjetja Mardenkro imajo oni rešitev za tovrstne težave.

 

anti

Njihov proizvod (AntiReflect coating) zagotavlja, da več svetlobe vstopi v rastlinjak podobno kot pri uporabi AR-stekla. To povečuje proizvodnjo in zmanjšuje porabo energije.

Premaz, ki se prodaja pod tržnim imenom AntiReflect, je rezultat večletnih raziskav, kjer je bila nanotehnologija iz “sončne” industrije njihov glavni navdih. Podjetje je svoj premaz razvilo na podlagi  jasnega povpraševanja trga, saj so pridelovalci večkrat jasno izrazili potrebo po cenovno ugodnejšem načinu, ki bi omogočal izboljšanje prenosa svetlobe v notranjost rastlinjakov. Nov premaz, ki bi naj povečal prodor svetlobe v notranjost rastlinjakov, bodo intenzivno preskušali v tem letu (druga polovica letošnjega leta). Na steklene površine se nanese mehansko, na podoben način kot večina njihovih izdelkov. AntiReflect premaz bi naj bil tudi vremensko precej odporen, tako da bi en nanos (premaz) zadostoval za daljše časovno obdobje.

Podrobneje  bo AntiReflect premaz predstavljen na prihajajočem GreenTech sejmu, ki bo potekal 14., 15. in 16. junija v Amsterdamu.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž