Pakistanski prenos tujega znanja v prakso

Tokrat pišem o zelo zanimivi zgodbi. Pakistanski kmet g. Naeem Qazi je eden izmed prvih, ki so v Pakistanu zgradili modernejši rastlinjak s kontrolirano atmosfero. Da je g. Qazi prišel do osnovnega znanja o gojenju rastlin v sodobnejših rastlinjakih, se je leta 2014 odpravil na Nizozemsko. Pri podjetju GreenQ, (sedaj Delphy) se je udeležil osnovnega usposabljanja za gojenje rastlin v sodobnih rastlinjakih s kontrolirano atmosfero. Po uspešno opravljenem usposabljanju se je vrnil v Pakistan in usvojeno znanje preskusil v lastnem rastlinjaku ter uspel. Lani je g. Qazi odšel v ZDA (Kansas State University) po dodatne izkušnje učinkovitih metod namakanja, to znanje uporablja pri svojih rastlinah, ki jih goji na prostem.

Pridobljeno znanje nesebično prenaša tudi na druge kmete v njegovi regiji in na vse ostale zainteresirane pridelovalce iz celotne države. Tuje znanje je dobro izkoristil, kar se kaže v dejstvu, da se njegova kmetija uvršča med najboljše in najučinkovitejše pridelovalce v njegovi regiji.

V spodnjem videu (z malimi angleškimi podnapisi) si lahko pogledate njegove začetke, kdaj se je začel zanimati za rastlinjake itd. Konvencionalna pridelava (zunaj rastlinjaka) mu omogoča prihodke le za tri mesce, zato je bil prehod v bolj intenzivno obliko logična posledica.

httpss://www.youtube.com/watch?v=ipnEDeKK0GU

 

LP, Blaž