Do boljših kumar z dodatno LED-osvetlitvijo

Nizozemska družinska kmetija Dings se z vzgojo zelenjave ukvarja že od leta 1959. Lastnik g. Jac Dings vodi 3 ha rastlinjakov, v katerih že 25 let gojijo jedilne kumare. V letu 2008 so v svojo proizvodnjo uvedli gojenje jedilnih kumar na žici.

kumare 1

Že vrsto let g. Dings in drugi člani pridelovalne zadruge iščejo primerno rešitev, kako optimalno dodati več svetlobe v gojitveno obliko jedilnih kumar na visokih žicah. Z dodatno osvetlitvijo bi izboljšali predvsem kvaliteto in izenačenost pridelka. V starem rastlinjaku, ki je visok 4,5 m, za dodatno osvetlitev ne morejo uporabljati HPS-luči, saj rastline zrastejo previsoko (preblizu lučem), kar HPS-svetilom onemogoča optimalno osvetlitev po prostoru.

kumare2

Po namestitvi LED-luči, ki osvetljujejo rastline med vrsticami, se je tovrstna rešitev izkazala kot najboljša. Rastline so bolj močne in vitalne, kar se odraža tudi na bolj enakomerno kvalitetnem in povečanem pridelku. LED-luči v osnovi ne uporabljajo za zgodnejšo pridelavo kumar, ampak izključno za doseganje boljše kakovosti pridelka, ki se odraža tudi v boljšem okusu samih jedilnih kumar.  Kot dodatno prednost uporabe dovajanja umetne osvetlitve jedilnim kumar vidijo še podaljšan rok obstojnosti in izenačenosti pridelka.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž