Proizvodnja robid v steklenjaku pod LED lučmi

Nizozemsko podjetje Driscoll specializirano za gojenje različnih vrst jagodičja je odprlo nizozemsko sezono jagodičja. Z sodobno vzgojo robid v rastlinjaku gojijo robide prej kot drugi, inovativnost pri gojenju pa njihovim produktom daje prepoznavnost po velikih sočnih robidah.

Prva sezona pobiranja robide sorte Driscoll’s Victoria, ki jo gojijo v lastnem steklenjaku pod namenskimi LED lučmi se zdi zelo obetavna. Zaradi LED luči, ki visijo med rastlinami simulirajo rast robid vzdolž cele rastline in ne le na delih (vrhih), kjer je več svetlobe. Zaradi tega rastline generirajo več cvetnih nastavkov, kar pomeni tudi večji pridelek. Podobno kot pri paradižniku bodo na ta način podaljšali pobiralno okno robid tudi za več tednov.

robide + LED

Tovrstna novica kaže na to kako zelo so se uveljavile LED luči pri proizvodnji sadja in zelenjave in kaj vse lahko dosežemo z dodajanjem pravega spektra svetlobe. Moje osebno mnenje je, da bo tovrstno gojenje (hidroponika + umetna osvetlitev + zaprti prostori) realnost večine industrijsko pridelanega sadja in zelenjave v ne tako oddaljeni prihodnosti. Tudi Slovenci bomo čez čas, večino lastnega sadja in zelenjave pridelali na takšen način.

 

LP,

Blaž