Pričetek prodaje egiptovskega jedilnega grozdja

Po poročanju direktorja nemške družbe Fresca GmbH g. Johna Symeonidesa bo egiptovsko grozdje na nemške (in naše) police letos prišlo 10 dni prej kot običajno. Glede zgodnejše letine so v podjetju Fresca GmbH optimistični.

Düsseldorfsko podjetje Fresca je pionir pri uvažanju grozdja iz Egipta, to pa ni edini proizvod, ki ga uvažajo, saj trgujejo (uvažajo) tudi drugo sadje in zelenjavo tako iz Egipta kot tudi iz Kitajske, Peruja, Čila in Kolumbije.

Sezona trgatve jedilnega grozdja sorte Melody se bo v Egiptu zaradi toplejših temperatur začela 10 dni prej kot običajno. S trgatvijo najbolj ranih sort bodo predvidoma pričeli že 7. maja, vseeno pa bodo pri tem previdni, saj bodo počakali, da se konča indijska sezona trgatve in prodaje jedilnega grozdja. Tako se bodo izognili višku jedilnega grozdja na globalnem trgu, ki se lahko pojavi, če bi naenkrat bilo na voljo egiptovsko in indijsko jedilno grozdje.

red-and-white-grapes

Egiptovska sezona prodaje jedilnega grozdja se začne z belimi sortami brez pečk Early Sweet” in “Prime”, konča pa se s sorto Sugra One.

Pri rdečih sortah so imeli lani in na sploh so težave pri pokanju kožic na grozdnih jagodah najbolj prodajane sorte Flames. Letos bodo to rdečo sorto jedilnega grozdja poskušali nadomestiti z novo sorto Timco Red, ki prav tako nima pešk, ima pa malenkost debelejšo in čvrstejšo kožico, ki bi naj manj pokala. Poleg tega bodo na nemškem trgu kot novost pri rdečih sortah na voljo še sorti Melody Black, Midnight in Dessert Black. Glede na letošnjo egiptovsko vreme se pričakuje boljšo kakovost tako belega kot rdečega jedilnega grozdja.

 

Viri: KLIK

LP, Blaž