Letošnja novozelandska jabolka najprej v Veliko Britanijo

Kot prva jabolka iz letošnje novozelandske sezone na trgovske police v Veliko Britanijo prihajata sorti Cox in Gala. Po poročanju g. Patricka Meiklea iz podjetja Golden Bay Fruit bodo kljub decembrski toči, ki so je bili deležni novozelandski sadjarji in jim je oklestila 20 % pridelka, jabolka izvožena v Evropo in Veliko Britanijo visoke kvalitete.

cox apple

Novozelandsko podjetje Golden Bay Fruit pridela četrtino celotne novozelandske pridelave jabolk sort Cox in Gala. Pridelujejo pa tudi druge sorte, kot so: Braeburn, Pink Lady, Fuji, NZ Queen, Jazz, Envy in čisto novo sorto Koru. Svoja jabolka izvažajo po vsem svetu, vključno z Azijo, ZDA, EU in v Veliko Britanijo.

Po besedah komercialnega direktorja g. Meiklea je evropski trg razmeroma močan, se pa je britanski trg zaradi velikih zalog vseeno malo zmanjšal oz. kot v trgovskem slogu radi rečemo potegnil nazaj. Na to vsekakor vpliva tudi nekoliko manj ugoden menjalni tečaj med Evrom in Novozelandskim dolarjem, ampak bodo kljub temu v EU izvozili enake količine kot lansko leto. Za primerjavo pove, da imajo drugi trgi boljše cene, npr. Azija in tudi ZDA, ob tem (boljše cene) pa iščejo večje količine novozelandskih jabolk. Tako bodo letos tem dvema trgoma povečali pozornost in izvozili več jabolk in kivija kot pretekla leta.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž