Iran bo nadomestil turški izvoz hrane v Rusijo

Po poročanju Ruskega ministrstva za kmetijstvo so v četrtek, 28. aprila 2016, s strani Irana dobili zagotovila, da bo Iran nadomestili celoten uvoz hrane, ki ga je pred rusko-turško krizo izvajala Turčija. To bo nov del dogovora med Iranom in Rusijo, ki bo v kasnejši fazi pomenil še odprtje t. i. zelenega koridorja med obema državama. Rusi bi naj že v maju v Iranu podpisali ta zeleni koridor imenovan ITAR-TASS.

Ruski minister za energetiko Alexander Novak, ki je sopredsedujoči rusko-iranski medvladni komisiji za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje, je dejal, da bi letno lahko Iran v Rusijo dobavil sadje in zelenjavo v vrednosti  1 mio $. Rusija je zainteresirana predvsem za pistacijo, datlje in grozdje.

Iran_Rusija

Rusija v bistvu že sedaj iz Irana uvaža sadje, zelenjavo, suho sadje in oreščke. Januarja so iz Irana v enem tednu v Rusijo že izvozili cca 500 tovornjakov hrane in različnih vrst sadja, tako da tovrstni izvoz v bistvu že poteka, sedaj ga bodo le še povečali. Izvoz iranskih dobrin bo v Rusijo potekal preko Azerbajdžana.

 

Vir: KLIK1

LP, Blaž