Suši odporne rastline – Deep Look

Suša v Kaliforniji je pospešila nedavno zanimanje tamkajšnjih raziskovalcev za rastline, ki lahko zdržijo daljša obdobja brez vode. Ena tovrstnih rastlin je mah (Tortula ruralis), ki lahko preživi več mesecev ali celo let sušnega obdobja, a se v trenutku padavin hitro obnovijo oz. bi lahko rekli celo da ponovno oživi. Za to rastlino so se kalifornijski raziskovalci začeli zanimati in jo podrobneje proučevati.

Mah

Vemo, da so nekatere rastline razvile mehanizme, ki jim pomagajo preživeti v sušnih obdobjih. Tako se mah (Tortula ruralis) izsuši v eni uri in se med rehidracijo poslužuje predvsem popravljalnih mehanizmov. Višje rastline, ki so sposobne ponovne oživitve pa se posložujejo indukcije mehanizmov, ki ščitijo celovitost celice med izgubljanjem vode. Da pa so rastline v osnovi sploh sposobne  oživitve morajo v osnovi tolerirati izsušitev. Pri tem pa imajo mehanizme, ki se borijo proti trem glavnim oblikam stresa, ki pri tem nastanejo, to so: MEHANIČNI STRES (krčenje membrane stran od celice), OKSIDATIVEN STRES (povzročajo ga rektivne kisikove zvrsti) in POŠKODBE MAKROMOLEKUL (npr. DNA proteini).

 

Na spodjem videu si lahko pogledate kako te rastline in živali funkcionirajo v sušnem obdobju. Video je posnet na zelo globok (deep look) – mikroskopski način in res omogoča videnje nekaj povsem novega, kar s prostim očesom pač ne moremo zaznati.

httpss://www.youtube.com/watch?v=eoFGKlZMo2g

Preden se tovrstne rastline izsušijo, same zapišejo kopijo z genetskimi navodili o tem, kaj storiti, ko pride voda – padavine. Ta navodila povedo organizmu, kako se ponovno reinkarnirati in se samostojno obnoviti. Raziskovalci upajo, da bodo s temi posebni geni lahko pomagali ustvariti več suš odpornih rastlin.

Mel Oliver, raziskovalni genetik iz ameriškega ministrstva za kmetijstvo in Univerze Missouri, je prepričan, da bomo s preučevanjem, tovrstnega maha in njegovimi procesi, ki  uspešno tolerirajo dolga sušna obdobja in se ob ponovni navlažitvi oz. padavinah samostojno obnovijo  lažje in bolje razumeli tovrstne procese in dognali nove načine za izboljšanje in vzgojo novih suši odporne rastline , ki bodo dajale pridelke za prehrano ljudi.

 

Lp,

Blaž