Samovozeči krompir

Prižiganje lučk s pomočjo energije, ki je v gomolju krompirja, je eksperiment, ki se ga veselijo vsi otroci in je velikokrat prikazan v osnovnih šolah ali na kakšnih dnevih raziskovalcev. Inženir Marek Baczynski pa se je odločil, da ta eksperiment nadgradi in prikaže, da se energija v krompirju lahko uporabi tudi za vožnjo. Ja, prav ste prebrali, krompir se vozi kar sam.

Krompir sam po sebi ne proizvaja veliko električne energije (če bi jo, bi se Gorenjci vozili samo s krompirjem), toda, če shranite to minimalno energijo v kondenzator oz. neke vrste baterijo, jo dobite dovolj za napajanje (pogon) dveh malih elektromotorčkov, ki poganjata kolesa. Po približno 15 minutah se krompir premakne za dobrih 7 cm oz. preračunanih 7,3 m/dan. Čez čas je g. Baczynski dodal program, da se krompir ne vozi samo v krogu, ampak naključno izbira svojo pot, seveda, ko se kondezatorček ponovno napolni.

Mogoče bomo čez čas na Petrolu kupovali krompir namesto bencina, to bo posel za slovenske pridelovalce, stroka pa morda pri selekciji krompirjev doda novo smer – električni potencial novih sort 🙂

 

LP, Blaž