Roboti so prihodnost vrtnarstva, sadjarstva in vinogradništva

V kmetijstvu so roboti že dobro uveljavljeni, eden takšnih primerov so sodobne pakirnice sadja in zelenjave, v katerih že danes večino dela opravljajo različni roboti, ta trend robotike pa se sedaj seli tudi v primarno panogo, se pravi, na njive, rastlinjake, sadovnjake in vinograde, kjer je kljub izboljšanim gojitvenim sistemom še vedno veliko ročnega dela. Trgatev oz. pobiranje pridelkov je delovno opravilo, ki zahteva veliko delovnih ur. Danes si enostavno ne moremo več privoščiti, da pobiranja pridelkov ne bi opravljali kvalitetno, se pravi, da so sadeži pobrani brez dotiskov ali kakšnih drugih mehanskih poškodb, s tem pa se čas obiranja samo še povečuje. Zainteresiranost ljudi za opravljanje tovrstnih del pa je vedno manjša, zato je edina logična rešitev razvoj robotskega pobiranja sadja in zelenjave.

Raziskovalci in inženirji univerze Waikato in Auckland so pred leti začeli razvijati robota za pobiranje kivija, do danes pa jim ga je uspelo izpopolniti do te mere, da se pri svojem delu lahko kosa z ljudmi. Glavni vodniki k izdelavi robotskega prototipa na novozelandskih tleh so bili pomanjkanje delovne sile, nezanesljiva in nezadostno kvalificirana delovna sila. To dejstvo je zelo pomembno, saj si glavni pridelovalci in izvozniki kivija v današnjem času in hudi konkurenci ne morejo privoščiti napak in izpadov pridelka, ki so posledica nekvalitetne trgatve oz. pobiranja plodov. Robot za pobiranje kivija je zasnovan (programiran) po človeških delovnih navadah, tako da postopno pobira sadeže na tak način, da ob tem ne poškoduje sosednjih plodov. Testi so pokazali, da če je robot pravilno kalibriran, je zmožen kivije trgati bolj nežno kot ljudje, kar predstavlja boljši končni rezultat in kivi višje kvalitete. Robot je v tem trenutku še vedno prototip, ampak njegovi razvijalci zagotavljajo, da bo za na trg pripravljen v treh letih. Robot bo poleg obiranja opravljal tudi rez kivija. Veliko podobnih robotskih prototipov se razvija tudi za druge sadne vrste (jabolka, pomaranče, grozdje, jagode …), o nekaterih sem pred časom že pisal na svoji spletni strani.

Naj se sliši še tako čudno, ampak roboti bodo v bližnji prihodnosti zelo spremenili predvsem vrtnarsko, sadjarsko in vinogradniško panogo. To se ne bo zgodilo v 10 ali 20 letih, ampak bistveno prej, s tem pa se že sedaj ustvarjajo nova delovna mesta za agronome prihodnosti, ki bodo takšne robote upravljali, nadgrajevali, servisirali itd. Osebno pa se sprašujem, zakaj se slovenska agronomska stroka, politika in programi financiranja raznih kmetijskih raziskav tega ne ali nočejo zavedati že danes. Svet in z njim tudi kmetijska panoga se danes razvija z bistveno hitrejšim tempom, kot se je pred 10 ali 15 leti, želim si, da bi mu na Slovenskem vsaj približno sledili.

 

Viri: KLIK1, KLIK2 in KLIK3

LP, Blaž