Prvi grižljaji solate vzgojene v vesolju

Meni na mednarodni vesoljski postaji: sveža solata z vesoljskega  vrta.

8. julija 2015 so astronavti na Mednarodni vesoljski postaji začeli z vzgojo solate za lastne potrebe. Če je šlo vse dobro, so jo do danes nekaj že pojedli..

Mikrogravitacijski gojitveni sistem poimenovan Veggie, v katerem na mednarodni vesoljski postaji  gojijo solato so jo pridelali že pred približno letom dni. Vendar se nobena od teh solat v vesolju še ni pojedla. Ves pridelek so zmrznili in ga poslali na zemljo, kjer so opravili analize, s katerimi so ugotavljali, ali je solata vzgojena v vesolju kakorkoli kontaminirana in bi bila nevarna za uživanje.

veggie

Ugotovili so, da se mikrobi  v vesolju gojene solate ujemajo s tistim, ki so jih našli na kontrolni skupini zemeljsko gojene solate. Skratka na solati gojeni v vesolju niso ugotovili prisotnosti nobenih patogenih organizmov ali kakršne koli kontaminacije, na podlagi tega so zaključili, da je solata vzgojena v mednarodni vesoljski postaji varna za uživanje.

Dr. Gioia Massa – vodja Veggie znanstvene ekipe trdi, da je solata vzgojena na mednarodni vesoljski postaji čistejša od tistih, ki jih kupimo v trgovinah.

To je dober podatek za vse nadaljnje raziskave in raziskovanje oddaljenih planetov, saj je prevoz hrane in z tem povezana skupna teža odprave eden od problemov (€ ali $) s katerim se ukvarja velik ljudi, ko gre za nižanje stroškov tovrstnih poletov. Verjetno bodo pri raziskovanju oddaljenih planetov pred človeško posadko tam poslali avtonomne rastlinjake, da bodo imeli astronavti ko bodo prišli na drug planet kaj jesti.

V spodnjem videu si lahko pogledate pogovor z Dr. Gioia Massa o Veggi mikrogravitacijskem gojitvenem sitemu inštaliranim na mednarodni vesoljski postaji.

httpss://youtu.be/tixSKAAfiiw

Tehnične karakteristike Veggie-ja:

httpss://youtu.be/GqurHxFwUcM

 

Vir: KLIK

 

LP, Blaž