EU program Copernicus za precizno in sonaravno kmetijstvo

Novi sateliti z najsodobnejšo vesoljsko tehnologijo bodo v prihodnosti budno spremljali naš planet Satelitske meritve in podatki bodo v okviru evropskega programa Copernicus na voljo vsem brezplačno.

Kako bi naj satelit oz. ta program bil v pomoč kmetijstvu si lahko pogledate TUKAJ in na spodnjem videu.

httpss://youtu.be/Bv3pB9TaWOk

Copernicus je program Evropske unije za spremljanje stanja in opazovanje Zemlje, njenega površja, ozračja in oceanov. V njem sodelujejo Evropska vesoljska agencija, Evropska organizacija za uporabo meteoroloških satelitov, evropska okoljska agencija in druge. Velikopotezni program, ki so ga zasnovali predvsem na vesoljskih tehnologijah, na konstelaciji satelitov Sentinel, naj bi na podlagi različnih podatkov ves čas in brezplačno zagotavljal tudi varnost prebivalstva, omogočal ukrepanje v izrednih razmerah ter spremljal podnebne spremembe.

Program so snovali zadnjih 10 let, zagotovljena pa so proračunska sredstva za prihodnjih sedem let v vrednosti slabe štiri milijarde evrov. Prednostna naloga Evropske unije postaja vesolje, sam program Copernicus naj bi tudi spodbudil gospodarsko rast in zaposlovanje.

httpss://www.youtube.com/watch?v=b-gv-X2umcg

RTV prispevek o programu Copernicus KLIK

 

VIR: KLIK1, KLIK2

LP; Blaž