Superfarm – vertikalna kmetija prihodnosti

Arhitekt Nicolas Abdelkader, ki je med drugim predlagal zelo inovativno popravilo/adaptacijo noterdamske katedrale (predlagal je, da bi vrh ikonične katedrale spremenili v rastlinjak skupaj s čebelnjaki ) je zasnoval novo idejo vertikalne urbane kmetije prihodnosti. Njegov koncept vertikalne kmetije prihodnosti bi proizvajal široko paleto hrane z visoko prehransko vrednostjo, kot so med, ribe, žuželke, alge itd.

Projekt bi omogočal tudi ponovno ustvarjanje ekosistema v mestnem okolju s pomočjo funkcij, kot sta čebelarstvo in netalni sistem gojenja zelenjave – akvaponika. Ribe, bi se gojile v recirkulacijskem sistemu ribogojstva, kjer se voda po obdelavi večinoma ponovno uporabi. Odpadki, ki jih proizvajajo ribe, bi se uporabljali kot hranila za rastline (aquaponika). Alge, kot sta spirulina in klorela, bi se proizvajale v bioreaktorjih, poleg tega bi se gojile različne rastline. Kmetija bi se napajala z vetrno in sončno energijo. Potrošniki bi lahko kupili pridelke neposredno s kmetije, dostava gospodinjstvom, restavracijam in drugim strankam pa bi se izvajala na triciklih.

Vsekakor zelo zanimiva ideja, ki ni futuristična, samo matematiko je potrebno še preverit in je to nekaj kar bomo v bližnji prihodnosti zagotovo večkrat videvali.

Več informacij na spodnji povezavi vira današnjega bloga.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž