Robotsko pobiranje jagod ni (več) znanstvena fantastika

Robotske agroinovacijo postajajo vsak dan bolj dostopne tako s praktičnega kot z nabavnega vidika. Primer tega so robotski pobiralci jagod, o katerih sem v preteklosti na svojem bologu že pisal. V današnjem blogu potrjujem svoje prejšnje hipoteze, kar me zelo veseli. Nove (posodobljene) različice robotskih pobiralcev jagod opravljajo pobiranje jagod z veliko (zadovoljivo) natančnostjo. Tovrsten trend razvoja agrorobotike kaže v smeri, da bomo čez desetletje na ta t. i. robotski segment gledali enako, kot danes gledamo na žetev žit in koruze s kombajnom.

S pomočjo kamere in namensko razvitega algoritma robot sedaj lahko zelo dobro loči med zrelo in nezrelo jagodo, z novo – izboljšano verzijo robotske roke pa plodove jagod pobira zelo nežno in jih pri tem ne poškoduje. Robotsko pobiranje jagod se lahko izvede tako na zunanjih (njivskih) površinah kot v tunelski/hidroponski proizvodnji. Da bi vse pobiralne roke delovale kar se da najbolj uskajeno, robotu pomagajo infrardeči senzorji in namensko razviti algoritmi na nivoju umetne intelegence.

Vsi, ki vas tovrstna pridelava in pobiranje jagod morebiti zanima, si lahko pogledate spodnji video, za več informacij pa kliknite pod vir današnjega bloga.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž