Adijo 2018 pozdrav 2019

Kmetijska panoga je vedno bolj podvržena novim rečem, naj si bodo to roboti, aplikacije, algoritmi, umetna inteligenca ali nekaj povsem drugega. Sedaj je čas, ko se oziramo nazaj in delamo zaključke o uspešnosti, izzivih, napakah, pričakovanjih in drugem, kar nam je skoraj odhajajoče leto prineslo/odneslo.

Glede na moje objavljanje novic s področja naprednih tehnologij in novih stvari v kmetijstvu lahko zapišem, da sem z letom 2018 zadovoljen. Zavedanje pomembnosti novih stvari v kmetijstvu se je začelo odražati tudi na drugih ravneh, kajti vsi skupaj se počasi zavedamo, da je pred nami obdobje, ko se bo kmetijska panoga bistveno spremenila. Stvari se odvijajo zelo hitro, še posebej, ker v kmetijsko panogo vstopajo tehnološki velikani in ljudje iz drugih panog, ki z agronomijo nimajo veliko skupnega. V prihodnosti bodo dobrega agronoma odražale veščine informatike in računalništve bolj, kot se sedaj tega zavedamo.

Veseli me dejstvo, da so se moji blogi preteklih let izkazali za točne, saj razvoj robotike, digitalizacije oz. računalniških ved na splošno vse bolj in vse uspešneje prodira v panogo. Uspeva jim, ker pocenjujejo in poenostavljajo delovne procese, kar se odraža na boljši enonomski učinkovitosti podjetij oz. kmetij.

Današnji blog zaključim z voščilom. Naj bo leto 2019 srečno in polno izzivov.