Nov pristop varstva rastlin – čebele, čmrlji?

Kanadsko podjetje BVT je v Mehiki začelo postopek registracije lastne in patentirane aktivne snovi: Clonostachys rosea CR-7, ki je klasificirana kot biofungicid za zatiranje številnih glivičnih bolezni na rastlinah. Želijo si, da bi bila njihova A. S. in patentiran način nanosa odobrena že v letu 2020. Novica bi lahko bila vsakdanja, ampak je zanimiva predvsem logika nanosa te aktivne snovi (biofungicida) na rastline.

Zaradi tega so v podjetju poleg klasičnih papirnatih procedur začeli graditi poslovne odnose z večjim mehiškimi čebelarji in dvema največjima podjetjema, ki dobavljata čmrlje. Namreč,  za prenos svojega biofungicida podjetjeuporablja kar čebele in čmrlje. Tako čebele ali čmrlji na rastline nanesejo aktivno snov, kar bi naj po zagotovilu proizvajalca zmanjšalo nanos skupne količine aktivne snovi na gojeno enoto v primerjavi s standardnimi tehnologijami aplikacije (škropilnice).

V podjetju BVT zagotavljajo, da njihov način nanosa aktivne snovi (FFS) zmanjša porabo vode, strojnih ur, goriva, manjši je ogljični odtis in še veliko drugih stvari. Tehnologija nanosa FFS je primerna tudi za ekološke proizvajalce, ki gojijo svoje rastline na zunanjih površinah ali zavarovanih prostorih (rastlinjaki).

 

V spodnjem videu si lahko ogledate ta novi pristop nanosa FFS na gojene rastline.

 

Osebno se mi zdi tovrstna ideja nanosa FFS zelo zanimiva in inovativna. Mogoče pa bodo namesto dronov v prihodnosti na poljih brnele čebele in čmrlji, ki bodo pridno (vsaki dan) zdravili naše rastline. Upam, da bomo tovrstno tehnologijo kmalu lahko preskusili tudi v Sloveniji, kjer smo na svoje kranjske čebele zelo ponosni.

Sedaj je prilika, da ob tem, ko naša pridna čebela nabira med, še škropi naša polja. Verjetno še ni dovolj obremenjena s svojim osnovnim delom in bi lahko v pravem kapitalističnem duhu delala še malo več oz. vsaj malo povečala svojo storilnost. 🙂

Danes sem dobil informacijo, da so tovrstni način varstva že pred petimi leti testirali tudi v Slovenijo. Več o tem si lahko preberete na spodnji povezavi.

https://www.delo.si/znanje/znanost/s-cebelami-do-zdravih-rastlin.html

Če želite izvedeti konkretnejše rezutate ali praktične izkušnje pa se lahko obnete direktno na prof. Bevka in nacionalnega inštituta za Biologijo. Vsi njegovi kontakti spodaj.

doc. dr. Danilo Bevk
Strokovno-raziskovalni sodelavec / Research Associate
Nacionalni inštitut za biologijo / National Institute of Biology
Oddelek za raziskave organizmov in ekosistemov
Department of Organisms and Ecosystems Research
Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia

Phone: + 386 (0)59 232 783
Fax: + 386 (0)9 232 715
E-mail: danilo.bevk@nib.si
Personal webpage: http://www.nib.si/o-institutu/telefonski-imenik?view=details&id=9

#čebeleinčmrljinamestotraktorjev

 

Vir: KLIK

LP, Blaž