Robotozacija vrtnarstva

Višanje cen proizvodnje je zelo pogojeno s časom opravljanja določenega delovnega procesa in stroškom, ki ga moremo za to opravljeno delo plačati. To se zelo okusi na področjih, kjer je veliko ročnega dela – kmetijstvo (vrtnarstvo).

Že od nekdaj smo si ljudje preko raznih inovacij (kolo, plug, traktor, tekoči trak…) olajševali delo, povečevali storilnost in ekonomičnost proizvodnje. Danes ni nič drugače, le da se nekaterim zdi vključevanje robotike in druge napredne tehnologije v tradicionalno kmetijsko panogo (živinoreja, sadjarstvo, vrtnarstvo itd.) skoraj bogokletno, češ kaj pa bomo mi delal, če bodo stroji naredili vse na mesto nas … Res je, da danes veliko strojev določena dela in opravila naredi namesto nas, ampak zaradi tega bomo mi imeli še stalo kaj za počet. Če ne drugo moremo stroje izdelati, napisati namenske programe, inštalirati in jih servisirati. Tako se rojevajo neki novi poklici, ki zahtevajo druga znanja in izkušnje, kmetijska panoga oz. proizvodnja hrane pa gre naprej. Menim, da smo ljudje že v osnovi razvojno naravnani in ni dobro, če se pustimo, da nas povozi čas in ostanemo v nekem drugem času.

Tempo, ki ga živimo in v katerem moramo ustvarjati konkurenčne izdelke nam ne pusti druge možnosti, kot da “novim” tehnologijam pustimo, da na mesto nas opravijo svoje. Sam se zavzemam za robotizacijo, implementacijo novih hardwarskih in softwarskih rešitev, skratka za napredek in razvoj kmetijstva na vseh področjih. Kljub temu pa na preteklost gledam kot nekaj pozitivnega in na nekaj na čemu se lahko še marsikaj naučimo in to znanje uporabimo tako v sedanjosti kot v prihodnosti. V nobenem primeru ne smemo pozabit osnov (preteklosti), saj nam v določenih situacijah in trenutkih še kako prav pridejo.

Da pa ne dramatiziram preveč vas vabim, da si na spodnji povezavi pogledate nekaj utrinkov robotizacije v vrtnarstvu.

httpss://www.youtube.com/watch?v=5SzdrA1tvGc

To podjetje pokriva tako rekoč celoten vrtnarski segment optimatizacije različnih delovnih procesov. Več zanimivega najdete  TUKAJ.

 

Lep pozdrav,

Blaž