Aplikacija Google Glass analizira zdravstveno stanje rastline

Kalifornijski raziskovalci so razvili aplikacijo za Google Glass očala, ki uporabniku omogoča hitro analiziranje rastline in mu pove, če je rastlina zdrava ali okužena. Aplikacija deluje na principu  analize klorofila v rastlini, kateri je odgovoren za pretvorbo sončne svetlobe v energijo.

google glass plant health

 

Vemo, da je klorofil pomemben za proces fotosinteze v katerem se ogljikov dioksid v zelenih tkivih s pomočjo svetlobe reducira do sladkorja istočasno pa se voda oksidira v procesu fotolize in tu se sprosti molekularni kisik. Klorofil je v bistvu zeleno barvilo, ki omogoča izkoriščanje sončne energije tako, da absorbira modri (400 – 480 nm) in rdeči (550 – 700) del vidne svetlobe, slabo pa zeleni del svetlobe. Brez prisotnosti klorofila v rastlinah fotosinteza ne more potekati!

Dejavniki ki vplivajo na vsebnost klorofila so: svetloba, mineralna prehrana rastlin, čas cvetenja oz. oplodnje, starost listov, botanična pripadnost rastlin in seveda zdravstveno stanje rastlin.

Na to temo je bila narejena tudi raziskava, ki jo (če vas zanima) najdete na TEJ povezavi.

Prihodnost z Google očali

Nekako tako bo izgledalo delo kmetijskega tehnologa v bližnji prihodnosti.

 

Sistem deluje tako, da preko slik, ki jih dobimo z Googlovimi očali uporabi za merjenje svetlobe v zelenem delu vidnega spektra svetlobe. Slika se nato pošlje v strežnik, ki podatke obdela in pošlje nazaj odčitek koncentracije klorofila slikanega lista. Vse to se bi naj zgodilo v manj ko 10 sekundah. Ta sistem bo tehnologom omogočal takojšnje zaznavanje vsebnosti koncentracije klorofila in bo pospešil in izboljšal proces odločanja (zalivanje, dognojevanje, škropljenje).

Aplikacijo je pomagal razviti laboratorij Ozcan, ki je specializiran za zaznavanje računalniških slik in diagnostičnih pripomočkov za različne mobilne aplikacije v zdravstvene in telemedicinske namene.

Na spojnem videu pa pogled delovanja Googlvih očal. Letos smo jih že predstavljali na Kmetijskem sejmu Agra v Gornji Radgoni v sodelovanju s slovenskim projektom AgoIT, ki ga vodi eno od bolj naprednih podjetji, ki se razvija odlične produkte tudi za kmetijstvo, t.j. Datalab.

httpss://www.youtube.com/watch?v=4EvNxWhskf8

Vir: KLIK

Lp, Blaž