Prvi BioPod, prodan industrijskemu proizvajalcu dišav in okusov

Robertet, v svetu eno od vodilnih podjetji na področju naravnih surovin, je od ameriško-francoskega biotehnološkega startupa Interstellar Lab kupilo BioPod. BioPod je t.i. sodobna biokmetija (sodobni vertikalni rastlinjak), ki jo nadzira AI. Interstellar Lab, ustanovljen leta 2018, je specializirano podjetje na področju biotehnologije, ki izboljšuje gojenje rastlin na Zemlji in v vesolju. Podjetje ima dobre poslovne povezave z velikimi organizacijami, kot sta NASA in ESA, med drugim pa se osredotočajo tudi na industrije, kot so naravne sestavine, kozmetika, farmacija in živila.

Osnovna zasnovahttps://www.youtube.com/watch?v=TNiOLhI3vNY BioPod-a je, da v popolnoma prilogojeni mikroklimi omogoča izboljšanje rasti in razvoja rastlin, optimizira njihovo molekularno sestavo in zmanjšuje vpliv na okolje. Gre za samooskrbni, prenosni hi-tech rastlinjak, ki uporablja tehnologijo, ki je bila prvotno razvita za NASA-o.

Njegova zasnova poleg optimalizacije mikroklime omogoča tudi, optimizacijo porabe vode, zajema obstoječi/prostorski CO2 in učinkovito uporablja sončno svetlobo z namenom zmanjšanja porabe umetne osvetlitve. Umetna inteligenca BioPod omogoča posnemanje različnih podnebnih razmer, kar zagotavlja optimalne pogoje za rast in razvoj različnih rastlinskih vrst ob maksimalnem varčevanju z različnimi vhodnimi substrati (viri za gojenje).

Nakup BioPoda s strani podjetja Roberteta je v skladu z njihovim inovativnim pristopom k proizvodnji sodobnih, čistejših in okoljsko manj obremenjujoči proizvodnji naravnih sestavin (dišave, izvlečki okusov, arome…). Izvršni direktor podjetja Robertet (g. Jerome Bruhat), to investicijo vidi kot priložnost za zagotavljanje bolj trajnostnih izdelkov s pomočjo naprednih tehnologij.

 

Spodnji video prikazuje osnovno delovanje BioPoda

Vir: KLIK

LP, Blaž