Lemken in Krone razvila avtonomni agribot

Februarja 2022 sta proizvajalca Krone in Lemken uradno napovedala skupni razvoj robotskega traktorja, ki bo sposoben avtonomno izvajati različna kmetijska opravila v poljedelstvu. Cilj skupnega projekta poimenovanega Combined Power, ki sta ga ustanovila (Lemken in Krone), je ustvariti avtonomni robotski traktor, imenovani VTE, kar pomeni “Verfahrenstechnischen Einheit”. Ekipa, sestavljena iz 20 inženirjev Kronea in Lemkena, je s tem projektom sicer zelo na skrivaj začela delati že leta 2017. Eden od ključnih razvojnih razlogov je bilo dejstvo, da se je v zadnjih 15 letih število kmetij v EU skoraj prepolovilo, kar pa je povečalo površino obdelovalnih zemljišč tistih kmetij, ki so se ohranile (obstale). Trenutno je njihov agribot še konceptni model, na trgu pa bi naj prve komercialne različice dočakali že leta 2025.

Nekaj tehničnih podatkov:

Robot je opremljen s štirivaljnim motorjem MTU, ki proizvede 230 KM. Težak je skoraj 8 ton in ima štiri pnevmatike Trelleborg IF 650/65 R38. Proizvajalca razmišljata tudi o možnosti, da bi v prihodnosti motor na dizelsko gorivo nadomestili z baterijskim paketom ali vodikovim motorjem. Robot je opremljen s številnimi senzorji in tipali, ki nadzirajo različne delovne procese ter natančno spremljajo okolico. Ima štirikolesni pogon, štirikolesno krmiljenje, omejeno največjo delovno hitrost 20 km/h. Ker je zasnovan za vožnjo po poljih, ni opremljen s sistemom za izmenjavo zračnega tlaka v pnevmatikah.

Z različico 3.0 bo mogoče robota z lastnim traktorjem preprosto in hitro prepeljati na polje. To bomo naredili tako, da bomo med traktor in robota pritrdili fiksno vlečno cev (kot prikolica).

Več informacij o tem poljskem robotu lahko dobite na sejmu Agritechnica na stojnici:

  • Krone (hala 7, stojnica F22)
  • Lemken (hala 11, stojnica A43)

 

Vir: KLIK

LP, Blaž