Koncept hibridnega fotovoltaičnega lista

Fotovoltaični paneli (PV), se pogosto soočajo s težavo toplote, kar vodi do zmanjšane same učinkovitosti proizvodnje električne energije. Dejansko se več kot 70% sončne energije, ki pride do PV, izgubi kot toplota, pri čemer je povprečna učinkovitost izkoriščenosti sončne energije pod 25%. V današnjem blogu predstavljen nov koncept, imenovan hibridni multi-generacijski fotovoltaični list, predstavlja rešitev za to težavo. Ta inovativna rešitev, ki uporablja biomimetično transpiracijsko strukturo iz okolju prijaznih in cenovno dostopnih materialov, omogoča učinkovito in pasivno upravljanje s toploto. Eksperimentalni rezultati kažejo, da je ta bio-navdahnjeni pristop sposoben znatno zmanjšati toplotno obremenitev fotovoltaične celice, hkrati pa povečati njeno električno učinkovitost za skoraj 14%. Poleg tega ta t.i. fotovoltaični list izkorišča pridobljeno toploto za so-generacijo dodatne toplotne energije in sveže vode, kar bistveno poveča skupno učinkovitost izkoriščanja sončne energije na neverjetnih 74,5%. Ta prebojna tehnologija obeta revolucijo v PV tehnologiji, saj ponuja trajnostno rešitev, ki lahko rešuje globalne izzive povezane z energijo in vodo.

Raziskovalci z Imperial College London so predstavili inovativno tehnologijo, ki kot že rečeno obeta revolucijo v obnovljivih virih energije. Ta tehnologija, imenovana PV-list, je dizajnirana tako, da posnema strukturo in funkcionalnost pravih rastlinskih listov. PV-list uporablja koncept transpiracije, ki se pojavlja v rastlinah, da učinkovito in cenovno ugodno odvaja toploto iz fotovoltaičnih sončnih celic. Naravna vlakna in hidrogeli v dizajnu posnemajo funkcije žil in spužvastih celic v pravih listih. V seriji poskusov je PV-list pokazal sposobnost proizvodnje več kot 10% več elektrike v primerjavi s konvencionalnimi sončnimi paneli. Konvencionalni paneli izgubijo do 70% vhodne sončne energije, medtem ko novi dizajn obljublja bistveno večjo učinkovitost. PV-list je zasnovan z uporabo poceni materialov, hkrati pa odpravlja potrebo po dodatni opremi, kot so črpalke, ventilatorji in kontrolne enote. Poleg pridobivanja električne energije lahko novi dizajn letno proizvede tudi več kot 40 milijard kubičnih metrov pitne vode, če bo uporabljen v skladu s cilji za sončne panele do leta 2050.

S tehnologijo PV-list raziskovalci iz Imperial College London predstavljajo obetavno pot v prihodnost obnovljivih virov energije. Njihov dizajn, navdihnjen z naravo, ne le obeta večjo učinkovitost v zbiranju sončne energije, ampak tudi prispeva k reševanju globalnih izzivov, kot je potreba po čisti pitni vodi. Ta inovacija predstavlja pomemben korak naprej v globalnem energetskem prehodu.

Vir: KLIK

LP, Blaž