Od polja do petrijevke: Kako bi laboratorijsko gojeno sadje lahko preoblikovalo sadjarstvo

V zadnjem času smo priča nenehnim inovacijam v kmetijstvu, ki presegajo tradicionalne metode pridelave. Večina ljudi je že slišala za (laboratorijsko) gojeno meso, toda, ali ste pomislili/slišali na možnost gojenja (pridelave) laboratorijskega sadja? No, če ne, vam povem, da je to ena od trenutnih tehnologij, s katero se ukvarjajo nekateri raziskovalci.

Laboratorijska pridelava sadja je najnovejši (inovativni) pristop k pridelavi sadja, ki temelji na gojenju sadnih celic in tkiv v kontroliranih pogojih. Po pričanju raziskovalcev ta tehnologija pridelave obeta korenite spremembe sadjarske pridelave, kot jo poznamo danes. Tak način proizvodnje omogoča pridelavo hrane z minimalno uporabo naravnih virov, neodvisno od sezonskih in geografskih omejitev. Na tak način bo možno sveže sadje pridelovati vse leto, kjerkoli na svetu, kar bi lahko drastično zmanjšalo ogljični odtis, povezan s prevozom hrane.

Kar nekaj raziskovalnih in pedagoških (fakultete) institucij že razvija koncepte, kako gojiti sadje v laboratoriju na način, da to (sadje) sploh ne bi raslo na rastlinah/drevesih. Nekateri raziskovalci menijo, da je tovrstna proizvodnja sadja prihodnost, saj da, trenutni preliminarni rezultati kažejo, da tovrstna proizvodnja sadja zahteva minimalno porabo virov. Nakateri raziskovalci celo trdijo, da prihodnost sadjarstva ni več odvisna samo od rodovitne zemlje in ugodnih klimatskih pogojev. V naslednjih letih se obeta premik pridelave s polj in vrtov v zaprte prostore (tovarne sadja), kjer bodo sadje in drugi rastlinski izdelki pridelani v fermentacijskih cisternah. Tako gojeni plodovi (jabolka, hruške, češnje, slive itd.) za svojo rast (razvoj) ne potrebujejo svetlobe in ogljikovega dioksida, temveč bodo hranjeni s sladkorji, pridelanimi iz trajnostnih virov. Tovrstna pridelava sadja bo sadjarsko panogo postavilo ob bok najmodernejšim biotehnološkim praksam. Laboratorijsko gojeno sadje ni zgolj znanstvena fantastika, ampak realna možnost, ki bo v naslednjih 15-25 letih v kmetijsko panogo prinesla gromozanske spremembe.

Koncept gojenega laboratorijskega sadja je trenutno še vedno v zgodnjih fazah razvoja, vendar ima potencial, da dopolni in na nekaterih področjih celo izboljša tradicionalno sadjarstvo. Ne gre toliko za vprašanje “propada”, ampak za evolucijo sadjarstva, ki jo lahko obravnavamo kot napredek, če bodo inovacije pravilno integrirane in če bodo sprejete tako z etičnega kot s praktičnega vidika. Kot pri vsaki pomembni spremembi bo ključnega pomena ravnotežje med novimi tehnologijami in ohranjanjem tradicionalnih metod, ki so se razvijale stoletja. Če vas ta tema zanima, se lahko prijavite na WUR, kjer iščejo kandidate, da bi na to temo delali diplomska in magistrska dela, več o tem lahko preberete tukaj KLIK

 

Vir: KLIK

LP, Blaž