Panasonic razvil robota za obiranje paradižnika

Da se tehnološki giganti vse bolj zanimajo za kmetijsko panogo, je dlje časa znana novica, ki bi ji sedaj že lahko rekli kar dejstvo. Od osnovne pridelave zelenjave v naprednih vertikalnih rastlinskih tovarnah pa je eden od tehnoloških gigantov vstopil tudi na področje proizvodnje pomagal oz. robotov za primarno kmetijsko dejavnost.

Prejšnji mesec je podjetje Panasonic na  mednarodnem robotskem sejmu v Tokiu predstavilo svojo prvo različico robota namenjenega za pobiranje paradižnika. Robot se pri pobiranju paradižnikov zanaša na kamero, senzor slikovnega območja in umetno inteligenco. Najprej po barvi prepozna, kateri paradižnik je primeren za pobiranje, nato pa opravi proces pobiranja (rez s škarjicami) in ulova v posebno košarico. Kot lahko vidite v spodnjem videu, bo robot rabil še nekaj treninga, da bo popolnoma uspešen. Robota je možno namestiti tudi na tirnice za ogrevanje.

Glede hitrosti pa Panasonicovi inženirji pričakujejo, da bo robot zmožen delati vsaj tako hitro/kvalitetno, kot to počnejo njegovi človeški tekmeci, normo so mu nastavili na 10 paradižnikov/minuto.

Kot kaže bo robot v prihodnosti imel vpliv na zmanjšanje števila ljudi (delavcev), ki sedaj pobirajo paradižnike.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž