Laboratorijski burgerji

Kaj je bilo prej chicken-free piščanec ali egg-free jajce? V tem primeru zmaga jajce. Ampak pravo vprašanje se glasi, ali bi jedli meso oz. pleskavico, ki je nastalo v laboratoriju? Mislim, da v prihodnosti o tem ne bo dvoma, saj drugega kot laboratorijskega mesa na trgovskih policah večjih trgovskih verig ne bo možno dobiti. Ameriško startup podjetje – Memphis Meats je na tem področju pred kratkim naredilo izreden napredek in stopilo še korek bližje k masovni proizvodnji laboratorijskega piščančjega in govejega mesa. Podjetje je za svoje invseticije prav tako uspešno povečalo svoj kapital in to za kar 17 mio $. V to podjetje je svoj denar vložilo več različnih investitorjev, med katerimi najbolj izstopata imeni Bill Gates in Richard Branson.

Zanimanje teh dveh investitorjev pa le potrjuje dejstvo, da se v bližnji prihodnosti intezivno pripravlja laboratorijska reja različnih vrst mesa. Tovrstna proizvodnja v tujini pridobiva na vedno večjem pomenu predvsem na podlagi slabega glasa industrijske živinoreje (mega farm) in industrijskih klavnic. Celotna industrijska živinoreja bi naj proizvedla kar 18 % globalnih emisij toplogrednih plinov, prav tako pa bi naj bila eden od glavnih krivcev krčenja gozdov, izgubo habitatov in prekomerno uporabo antibiotikov pri reji živali. Tema vzreje živali za zakol je aktualna pri vedno večjem števlu ljudi vključenih v različna društva proti mučenju živali, ki zelo podpirajo tovrstno laboratorijsko proizvodnjo mesa.

Izgleda, da laboratorijsko meso postaja vse bližja realnost, ki se ji ni več možno izogniti. Kaj vse nam bo prinesla bližnja prihodnost in novo leto pa bomo kmalu videli. Ob tej priložnosti želim vsem mojim bralcem uspešno, zdravo in po pameti inovativno novo leto 2018.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž