Izstreljen prvi »kmetijski« satelit

Satelit, ki je bil pred kratkim izstreljen iz Cape Canaveral (Florida) v okviru misije Transporter-6, je prvi od konstelacije 7 satelitov v nizki Zemeljski orbiti. Preostalih 6 satelitov konstelacije bo nameščenih (izstreljenih) v  nižjo Zemeljsko orbito v naslednjih 3 letih. EOS SAT je prva satelitska konstelacija na svetu, osredotočena izrecno na kmetijstvo. Sateliti bodo kmetijski industriji zagotavljali visokokakovostne podatke za podporo učinkovitih in trajnostnih praks.

Satelit EOS SAT-1 bo pridelovalcem po vsem svetu zagotovil dragocene informacije za spremljanje pridelka, kartiranje obdelovalnih površin, prav tako bo s pomočjo dobljenih podatkov možno boljše (bolj natančno) sezonsko načrtovanje proizvodnje, podajati ocene pridelka in celo določiti vlago v tleh. Vsi podatki bodo predvsem v podporo pridelovalcem pri zmanjševanju emisij ogljikovega dioksida in kot pomagalo pri razvoju trajnostnih kmetijskih metod.

Satelit je opremljen z dvema elektrooptičnima kamerama DragonEye. Zagotavljal bo pankromatične in večspektralne posnetke v pasu 44 km v 11 spektralnih pasovih pri ločljivosti blizu 1 metra.

Izstrelitev je bila izvedena za naročnika EOSDA (EOS Data Analytics).

 

 

Vir: KLIK

LP, Blaž