Google zakorakal tudi v kmetijstvo

Leta 2010 sta se ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin odločila ustanoviti nov oddelek podjetja, ki bo delal na znanstvenofantastičnih zvenečih tehnologijah, ki bi lahko nekega dne naredile svet boljši. V 10 letih je podjetje imenovano X uresničilo na stotine različnih projektov, od katerih so mnogi od njih danes samostojna in zelo uspešna podjetja. Eno od teh podjetji je tudi podjetje Mineral, ki se že nekaj let intenzivno ukvarja z razvojem in implementacijo inovativnih analitskih orodij, zgrajenih na podlagi naprednega strojnega učenja in umetne inteligence. Na njihovi spletni strani najdemo zapis, v katerem govorijo, da razvijajo nove tehnologije za pomoč pri izgradnji bolj trajnostnega, odpornega in produktivnega prehranskega sistema (kmetijstva).

Do danes so v podjetju Mineral analizirali že veliko vrsto različnih rastlin, kot so koruza, soja, melone, jagode, solatnice, oljnice, oves in ječmen. Posebnost njihove analize je predvsem v natančnosti in dejstvu, da analiza (zajem podatkov) poteka praktično od setve do žetve. Njihovi roboti zbirajo podatke v praktično vseh razvojnih fazah rastline. Namen podjetja je, da s pomočjo lastne tehnologije skušajo zajeti raznolikost in kompleksnost narave, lahko bi tudi rekli, da digitalizirajo kmetijstvo oz. naravo. Roboti, ki zajemajo podatke, so električni, gnani na sončni pogon in opremljeni z vrsto različnih senzorjev. V enem dnevu 1 robot zajame kar neverjetnih 1 TB (terabajt) podatkov. Programska oprema pretvori slike v modele, ki lahko pridelovalcem pomagajo pri bolj trajnostni pridelavi. Modeli sčasoma postanejo še robustnejši in obogatenimi z dodatnimi podatki. Na podlagi njihove napredne programske opreme je robot zmožen v realnem času ugotoviti, kaj je plevel in kaj ne ter razpoznati barvo oz. njeno nianso lista. Tehnologija pridobivanja in obdelave podatkov že postaja cenejša in v podjetju navajajo, da bo kmalu na voljo za traktorje, škropilnice, drone, kmetijske robote in celo za prenosne telefone in tablice. S to programsko opremo bomo lahko preko telefona npr. poslikali zaboj jagod, program pa bo preko dobljene slike takoj prepoznal morebitne napake na plodovih v tem zaboju. Tovrstne aplikacije pa bi kaj hitro lahko postale tudi standard, za prepoznavanje napak/anomalij pri svežem sadju.

Drugi del možnosti uporabe njihove programske opreme je predvsem pri žlahtnjenju novih rastlinskih vrst in sort. Robot z rednim poljskim monitoringom zagotavlja sveže podatke oz. polnjenje podatkovne baze posamezne rastline, kot si je do sedaj ni bilo možno predstavljati. Kot navajajo sami, je ekipa podjetja Mineral videla priložnost za izdelavo novih orodij programske in strojne opreme, ki lahko združi različne vire informacij, ki so bili do zdaj preprosto preveč zapleteni ali preobsežni, da bi bili uporabni. Z odkrivanjem dejanskih odzivnosti rastlin na lokalne okolijske/stresne (vremenske in specifične agroklimatske) pogoje, podjetje žlahtniteljem omogoča čisto nov vpogled na odzivnost rastlin. S kombiniranjem podatkov, zbranih na terenu, kot so: višina rastline, listna površina in velikost plodov, in z okolijskimi dejavniki, kot sta: zdravje tal in vreme, lahko njihova programska orodja žlahtniteljem pomagajo razumeti in napovedati, kako se različne sorte rastlin odzivajo na okolje, kjer jih gojimo.

S kartiranjem in slikanjem rastlin na polju lahko pridelovalci odpravljajo težave na način, da zdravijo samo tiste rastline, ki jih je potrebno zdraviti, se pravi sekcijski nanos sredstev za varstvo rastlin, ne pa škropljenje celotne njive. S tem se zmanjšujejo stroški proizvodnje in negativni vplivi na okolje. Natančno sledenje rasti in razvoju gojenim rastlinam skozi celotno vegetacijo pridelovalcem pomaga napovedati kvantiteto (v kg ali t) in kvaliteto pridelka.

Vir: KLIK

LP, Blaž

*1 TB trdi disk lahko sprejme 68 filmov v 4K formatu ali več kot 300.000 slik.