Leteči kmet

Podjetje Ryse Aero Technologies je na letošnjem sejmu CES v Las Vegasu pokazalo svoj popolnoma električni zračni ATV, imenovan Recon. Dron je zasnovan tako, da omogoča letenje vsem, ne glede na predhodno stopnjo pilotske usposobljenosti.

Recon je namenjen kmetijskemu sektorju. Kmetje bodo lahko z njim preleteli svoje nive, predvsem za namen opazovanja pridelka ali pregledovanje svoje posestvi. ATV bo stal približno 150.000 EUR. Aerial ATV Recon poganja šest elektromotorjev, propelerji z ogljikovimi lopaticami, pa se vrtijo z 2000 vrtljaji na minuto.

S polnimi baterijami lahko letite približno 25 minut z najvišjo hitrostjo 100 km/h. Sistem umetne inteligence ohranja dron stabilen med lebdenjem in tudi pri vetru do 40 km/h. Zračni ATV ima tudi optični LIDAR senzor, ki omogoča izogibanje oviram.

Podjetje Ryse Aero Technologies trdi, da lahko nov uporabnik njihov dron uspešno upravlja po opravljenem 45 min. treningom. Podjetje je kmetom že dovolilo testiranje drona. Leta 2023 nameravajo izdelati 100 dronov, leta 2024 pa 1000.

 

Kot rečeno bi ta dron na kmetijah naj služil  predvsem za opazovanje pridelka ali prevoz k nedeljski maši. Baje se lahko sprogramira tudi direktna linija v prvo gostilno in nazaj (popolnoma avtonomno). Pa srečno 2023 !

 

Vir: KLIK

LP, Blaž