Iz zraka v dušik – kako elektrika spreminja kmetijstvo

Uporaba električne energije za pridobivanje dušika neposredno iz zraka

Ameriški startup Nitricity ustanovljeno leta 2018 s strani diplomantov Univerze Stanford je razvilo metodo za proizvodnjo dušikovih gnojil samo iz zraka, vode in elektrike. Kot vemo je dušik najpogostejši element v ozračju, vendar mora biti podvržen določenim kemičnim procesom, da se lahko uporabi kot gnojilo. Med nevihto strela naravno razgradi atmosferski dušik, deževnica pa ga prinese v zemljo v obliki (in rastlinam dostopnega) nitrata. Tehnologija podjetja Nitricity posnema ta naravni proces.

Trenutno podjetje izvaja več poljskih poskusov, osredotočajo pa se na tri rastlinske vrste in sicer: oves, koruza in paradižniki. Lanski poljski poskusi, so pokazali obetavne rezultate, ki kažejo na višjo učinkovitost uporabe tako proizvedenega dušika v primerjavi s konvencionalnimi možnostmi. Podjetje gradi naslednjo generacijo reaktorjev za proizvodnjo podnebno bolj učinkovitih dušikovih gnojil. Ta tehnologija proizvodnje dušikovih gnojil v osnovi poganja elektrika, v resnici pa (le) posnema naravni proces vezave dušika, s čimer nastane visokokakovostno gnojilo. Pri tej tehnologiji proizvodnje dušika nastanejo veliko manjše emisije toplogrednih plinov, kot v konvencionalni proizvodnji dušikovih gnojil. Kot navajajo različni avtorji bi naj bila proizvodnja dušikovih gnojil odgovornih za do 7 % vseh svetovnih emisij toplogrednih plinov.

A part of Nitricity’s fertilizer production setup (Photo courtesy of: Nicolas Pinkowski)

Ta inovativni pristop naslavlja naraščajoče stroške in ogljični odtis tradicionalne proizvodnje dušičnih gnojil. Podjetje, proizvaja dušična gnojila praktično brez emisij ogljika, kar je resnično revulicionarno. Nitricity je razvilo napravo, ki proizvaja poceni amoniak brez ogljika z uporabo novega postopka kroženja kovin. Naprava imenovana GD-17, lahko proizvaja amoniak samo z uporabo zraka, vode in obnovljive električne energije. Poleg tega GD-17 omogoča proizvodnjo distribuiranega amoniaka neposredno končnim uporabnikom v kmetijstvu, industriji in na rastočem področju shranjevanja energije. Prelomna tehnologija podjetja Nitricity ima potencial za zmanjšanje svetovnih emisij ogljika v gigatonskem obsegu, hkrati pa dramatično poenostavlja dobavno verigo amoniaka.

LP, Blaž

Vir: KLIK