Fotonska ograja proti škodljivim insektom

Star Wars tehnologija kmalu v rastlinjakih

Ko je leta 2010 soustanovitelj Intellectual Ventures in nekdanji glavni tehnološki direktor Microsofta g. Nathan Myhrvold predstavil zamisel o ograji, ki bi uničevala insekte, je bil glavni namen te zamisli izboljšati javno zdravje v podsaharski Afriki. Z nekakšno fotonsko ograjo, ki bi zmanjševala populacijo komarjev, bi lahko bistveno zmanjšali številne epidemije strašnih razsežnosti.

Danes pa je zamisel prerasla v komercialni projekt, ki so ga poimenovali kar fotonska ograja. Projekt v tem trenutku sledi glavnemu cilju – zmanjšati populacijo azijskega citrus psyllid, Diaphorina citri Kuwayama, ki je v Floridi v zadnjih 15 letih zmanjšal proizvodnjo citrusov za najmanj 70 %. Napravo so v sodelovanju z ameriškim ministrstvom za kmetijstvo na terenu začeli testirati letos. Če bo šlo vse kot načrtujejo, si bodo v Intellectual Ventures prizadevali, da bo naprava, ki proizvaja t. i. fotonsko ograjo čim hitreje na voljo pridelovalcem različnega sadja, ki bi svoje nasade obvarovali ne samo pred Diaphorino citri, ampak tudi pred številnimi drugimi škodljivci (insekti).

Darth Vader proti škodljivcem …

Opis delovanja stroja je podoben kakšni napravi, ki ste jo verjetno že vsi videli v ZF filmih. Kamere in optika na napravi, ki proizvaja fotonsko ograjo, zaznajo potencialne škodljivce na razdalji 100 metrov. Nato ocenijo obliko zaznanega insekta, hitrost, pospešek in frekvenco mahanja kril, te podatke računalnik na hitro obdela in če zazna, da gre za (po prej omenjenih kriterijih) škodljivi insekt, aktivira laserski žarek, ki insekt uniči (poglejte video 1). Vse to se zgodi v neverjetnih 25 mili sekundah. Stroj lahko zazna, identificira in uniči do 20 insektov na sekundo. Naprava lahko zaenkrat »proizvaja« smrtonosno območje širine 30 m in višine 3 m, razvijalci pa zagotavljajo, da stroj oz. fotonska ograja uniči 99 % vseh identificiranih škodljivih insektov, ki so na odstrelnem seznamu in priletijo v to za insekte smrtonosno območje.

Zanimiva tehnologija, ki je morda začetek konca insekticidov ??, kdo ve … Bo pa do takrat minilo še nekaj časa. Dokaz današnjega bloga pa je tudi to, da je gledanje ZF filmov koristno in da domišljija in razvoj nimata meja.

VIDEO 1:

 

 

VIDEO 2: Malo širši opis koncepta fotonske ograje

VIDEO 3: NGC reportaža

VIDEO 4: USA TODAY reportaža

 

Vir: KLIK1, KIKL2

LP, Blaž