FAO: Odzivnost pridelka na vodo

Na podlagi odkrivanja znanstvenega razumevanja in tehnološkega napredka, doseženega v zadnjih nekaj desetletjih, zanašanja na pridobljeno znanje in izkušnje znanstvenih ustanov, je FAO že leta 2012 objavil zelo kvalitetno publikacijo, ki govori o pomenu vode in namakanja ter odzivu pridelka na vodo. Dokument je zelo obsežen in zajema več poglavij. Orodja, ki so v dokumentu podrobneje predstavljena, zagotavljajo sredstva za povečanje zmogljivosti ocenjevanja in upravljanja vode za namakanje.

V dokumentu boste našli teme, ki govorijo o načrtih za dodeljevanje vode, na kakšen način izboljšati nadzor nad vlažnostjo tal, o optimatizaciji razporejanja namakanja, trajnostnem povečanju rastlinske pridelave, brali boste o primerih donosnosti in vrzeli pri črpanju in izkoriščanju voda, o vplivu variabilnosti podnebja in sprememb pri različnih rastlinah, o izboljšanju strategij za povečanje produktivnosti uporabljene vode, o varčevanju z vodo za namakanje ter kako zmanjšati negativen vpliv kmetovanja na okolje.

Dokument so sestavili eminentni strokovnjaki, raziskovalci in znanstveniki in je res izredno kvaliteten/strokoven in kot tak predstavlja neprecenljiv vir informacij, ki lahko služijo predvsem kmetijskim strokovnjakom, svetovalcem, upravljalcem voda, načrtovalcem namakalnih sistemov, namakalnim skupnostim, vladnim agencijam, nevladnim organizacijam, agroekonomistom in raziskovalcem.

Prevod dokumenta bi bil zelo koristen za vso slovensko javnost.

 

Vir do dokumenta: KLIK

LP, Blaž