Vzgoja paradižnika pod LED-lučmi

Ko govorimo o sodobnem vrtnarstvu, lahko kar z veliko gotovostjo rečemo, da je umetna osvetlitev na Nizozemskem postala že standard. Umetna osvetlitev se uporablja pri sodobni vzgoji tako rož kot zelenjave. Z umetno osvetlitvijo je mogoče doseči, da pridelujemo paradižnik in tudi drugo zelenjavo skozi celo leto, kar zagotavlja nemoteno oskrbo trgovskih polic ne glede na lokacijo proizvodnje. S pridelavo zelenjave po sistemu 24/7 se zmanjša tudi potreba po sezonski delovni sili, saj se skozi celo leto lažje in preprosteje razporedijo določena delovna opravila.

Danes sem na to temo zasledil zanimivo novico, saj so iz nizozemskega podjetja Lans sporočili, da so kot prvi vzgojili paradižnike (za komercialne namene), ki so jim dovajali umetno osvetlitev le iz LED-svetilk. Vzgoja paradižnika pod LED-lučmi bi naj bila zastavljena na 3 hektarjih in prav vsi paradižniki bi naj umetno osvetlitev dobili iz namenskih LED-luči. LED-luči, ki jih imajo inštalirane, so last nizozemskega podjetja Qwestland, tip: ClimaLED3.

S to svetilko so po eni strani privarčevali pri električni energiji, na drugi pa so povečali pridelek. Luč in ventilator omogočata, da hkrati vplivata na toploto, svetlobo in zrak. Z izkoriščanjem naravne (dnevne) svetlobe se gojenim rastlinam dovaja točno določen svetlobni spekter, ki ga v tistem trenutku rabi gojena rastlina. S tem se prihrani zagonska energija, kar bi naj v seštevku bilo do 30 %/m2. Z vertikalnim prezračevanjem pa se v rastlinjaku vzpostavi bolj uniformna klima, kar zmanjšuje možnosti pojava glivičnih bolezni. V notranjosti gojenih rastlin pa se z vertikalnim prezračevanjem zmanjša tudi potreba po dodatnem gretju, po njihovih besedah za 10 do 50 %. LED-luči v vsakem primeru omogočajo varčevanje pri porabi električne kot tudi v toplotne energije. Kljub temu pa same LED-luči še ne povečajo pridelka, za to je potrebno urediti/optimizirati več dejavnikov.

 

Vir: linki med besedilom

LP, Blaž