Dron za uporabo v rastlinjaku

Danes si večjih (profi) rastlinjakov brez nadzora mikroklimatskih razmer ne moremo predstavljati. Beleženje, nadzor in uravnavanje mikroklimatskih razmer so nuja, v kolikor želimo pridelati visokokvalitetne pridelke z donosi, ki nam omogočajo nadaljnji razvoj (zaslužek) tako na lokalni kot na globalni ravni.

Študija, izvedena s strani skupine španskih raziskovalcev iz robotike in kibernetike RobCib je izvedla raziskavo o uporabi dronov v rastlinjakih, ki merijo koncentracije ogljikovega dioksida, temperaturo, vlažnost in osvetljenost.

Dron

Za raziskavo so uporabili dron, ki se je zmožen premikati v tridimenzionalnem prostoru in pobira podatke s senzorjev, ki so postavljeni na njem. Takšen način spremljanja mikroklimatskih razmer ima svoje prednosti pred npr. senzorskih omrežij. Tako lahko z uporabo te tehnologije izvajamo monitoring mikro in makroklimatskih razmer v večjih in manjših rastlinjakih brez potrebe po izgradnji senzorskega omrežja.Almeria

V raziskavi je bil uporabljen Parotov quadrohopter (4 motorji), ki so ga dodatno opremili s senzorji temperature, vlage osvetljenosti in senzorji za merjenje koncentracije CO2. Preko izvedenih kalibracij so pred pričetkom izvajanja meritev prej omenjenih parametrov raziskovalci senzorje kalibrirali in jih na dronu umestili tako, da jih zračni tokovi, ki jih povzročajo propelerji pri izvajanju meritev niso motili. V Quadrohopter so namestili še algoritem, ki dronu omogoča avtonomno letenje po rastlinjaku. Dron so preizkusili v rastlinjaku, ki se nahaja v območji t.i. plastičnega morja v Almeriji. Dron je po 20 minutah avtonomnega preleta rastlinjaka ustvaril karte temperature, vlažnosti, osvetljenosti in koncentracije CO2.

 

Takšne karte so pridelovalcu v pomoč, da lažje zagotovi enakomerno – optimalne pogoje za vsak del rastlinjaka in ugotovi morebitno uhajanje temperature in vlage v rastlinjaku, ki lahko na pridelkih povzročajo škodo (predvsem s fiziološkega stališča).

Rezultat meritev z dronom

 

Članek je dostopen TUKAJ in odpira pot do uporabe dronov v rastlinjakih.

 

LP, Blaž