Orodja za zaznavanje in napoved stresa pri rastlinah

Znanstveniki iz Univerze Wageningen so predstavili več orodij, ki so bile uspešno uporabljene za odkrivanje zgodnjega stresa rastlin in ki se lahko uporabljajo za določanje rastlinske fenotipizacije.

plant stres

  • CropReporter proizvod podjetja Phenovation B.V. je sistem, ki zajema slike rastlinskega klorofila. Ta sistem se uporablja za npr. zaznavanje stresa paprike zaradi nizkih nočnih temperatur, kot tudi za odkrivanje stresa zaradi povečane svetlobe in visoke temperature v rastlinah z namenom, da se prepreči nastanek listnih ožigov.
  • PlantEye proizvod podjetja Phensopex BV je 3D laserski skener, ki zbira morfološke informacije iz rastlin. Meritve višine rastlin in površine listov na vsako uro, omogočajo zaznavanje stresa pri rastlinah, ki so posledica nizkih nočnih temperatur.
  • Micro-moni-PAM proizvod nemškega podjetja Gademann Instruments GmbH je eksperimentalni PAM fluorometer, ki je namenjen za spletno dolgoročno spremljanje fotosintetskih aktivnosti. Pri proizvodnji vrtnici so uporabili 24 teh naprav z dobljenimi podatki pa so si pomagali pri upravljanju pravočasnega presajanja in dovajanju zadostne količine (fotoni)  in trajanja (čas) umetne razsvetljave.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž