Boscheva tehnologija za gojenje belih špargljev

Na mednarodni konferenci Scrum2015 je CEO Volkmar Denner predstavil Bosch-ovo tehnologijo, ki pridelovalcem pomaga pri pridelavi belih špargljev (So milejšega okusa – manj grenki kot zeleni ali vijolični šparglji).

Bosh šparglji

Pri pridelavi belih špargljev je sezona gojenja in pobiranja zelo kratka (od aprila do junija), zaradi tega je še posebej nujno pravočasno in v optimalnem času pobrati pridelek. Šparglje prvič pobiramo 2 leti po sajenju enoletnih sadik in sicer režemo poganjke največ 2 tedna. Leto kasneje čas trajanja rezanja poganjkov podaljšamo na 4 – 5 tednov, vsa nadaljnja leta pa režemo šparglje 8 tednov letno. Idealna temperatura za gojenje belih špargljev se giblje med 18 in 22 ° C, kar proizvajalci dosežejo, če grebene (nasade) pokrivajo s plastičnimi folijami.  Seveda pa morejo nenehno spremljati vremensko napoved in grebene ob morebitni pripeki tudi odkriti, s tem zmanjšajo nevarnost, da bi se zemlja preveč ogrela,in bi temperatura bila previsoka oz. izven idealnih normativov.

 

Sistem temelji na vrsti senzorjev, ki so v tleh postavljeni na različnih globinah in medsebojno povezani. Parametre (temperatura tal) ki jih senzorji zabeležijo se preko oblačne tehnologije prenosa podatkov neposredno prikazujejo v  pametnih telefonih ali tablicah pridelovalcev. To zelo uporabno orodje spremlja temperaturne razlike, ki so bistveni dejavnik za optimalno rast špargljev. S pomočjo Boscheve tehnologije pridelovalci pridobijo na času in so na trgu bolj fleksibilni, saj jim tehnologija omogoča tudi napovedovanje določenih parametrov.

Web

 

 

Bosch se je odločil za trženje sistema, ki ga je mogoče uporabiti tudi za druge rastline in namene, predvsem pa za gojenje različnih kultur, kjer potrebujemo natančen podatek o temperaturi tal. Tako da če se letos odločate, da bi se pričeli ukvarjati z pridelavo špargljev vam je lahko ta sistem v veliko pomoč

 

Vir: KLIK

LP, BLaž