Azerbajdžan odprl nov agropark

Logistični center, ki je del 118 ha kompleksa sodobno načrtovanega Shamkir agroparka, je gostil mednarodno konferenco, na kateri so sodelovali domači predstavniki vladnih ministrstev in agencij, visokošolskih in raziskovalnih ustanov in kmetov ter nekaj uglednih tujih strokovnjakov. Teme mednarodne konference so bile sodobne oblike kmetovanja, pri katerih se uporablja manj resursov in pridela več in bolj kvalitetno hrano z manj ali celo nič ostanki pesticidov.

Shamkir agropark močno podpira Azerbajdžanska vlada, saj je na otvoritvi prisostvoval tudi sam predsednik. S tem projektom je Azerbajdžan širši regiji dokazal, da se je posodobitve in modernizacije kmetijske panoge lotil na zelo ambiciozen in sodoben način. V agroparku bodo zrasli novi sodobni rastlinjaki, tovarna za predelavo sadja in zelenjave, tovarna embalaže – zabojev za kmetijske pridelke, logistični center, servis kmetijske mehanizacije, sodobni skladiščni (hladilnice) prostori za pridelano sadje in zelenjavo, prodajni center, raziskovalno-inovacijski center, hotel in različna manjša podporna podjetja.

Agroparki so po razvitih in mogoče malo manj razvitih državah, ki pa vseeno sledijo sodobnim trendom, dobro uveljavljeni projekti, ki jih v večini primerov močno podpira vlada in aktualna politika, saj imajo veliko dodano vrednost na več merljivih in tudi nemerljivih kazalnikih, ki pripomorejo k boljšemu ekonomskemu stanju regije ali v nekaterih primerih celo države. Želim si, da bi pozitivne učinke agroparkov spoznala tudi naša država, politiki, pogumni posamezni podjetniki ali občine.

Vir: KLIK

LP, Blaž