High-tech žlahtniteljske tehnologije za boljše sorte

Robotske kamere, molekularne pincete, rastlinjaki v navidezni 3D-resničnosti, vse te in še veliko več high-tech tehnologij pomaga pri sodobnem žlahtnjenju oz. pridobivanju novih sort/hibridov poljščin, zelenjave in sadja, ki jih po eni strani potrebujejo oz. želijo supermarketi in seveda sodobni potrošnik. Ko govorimo o super žlahtnjenju s podporo najsodobnejše tehnologije, ne moremo mimo nizozemskega podjetja KeyGene. V tem podjetju je zaposlenih 140 raziskovalcev, ki si dnevno prizadevajo izboljšati ali narediti nove sorte/hibride različnih rastlin. Podjetje za tuje žlahtnitelje z vsega sveta razvija nove tehnike žlahtnjenja, bioformatične rešitve in kompleksne podatkovne baze, ki imajo zmožnost kategorizacije različnih sort. Rastlinski sektor se spreminja tudi na tako zelo dovršenem in sodobnem okolju kot je nizozemski. To se vidi predvsem v smeri žlahtnjenja novih sort/hibridov, saj z razliko od nekoč, ko so se žlahtnitelji osredotočali predvsem na količino pridelka in lažje obiranje gojenih rastlin, danes temu več ni tako. Sodobne trende žlahtnjenja danes narekujejo predvsem veletrgovci, ki želijo na svojih policah prodajati sadje in zelenjavo z izrazitejšim okusom, lepo obliko in daljšim rokom uporabe.

 

Molekularne tehnike

Zaradi novih – sodobnejših metod, ki temeljijo na molekularnem znanju, so nizozemski inštituti in semenarske hiše danes bolj kot kadarkoli prej zmožne izvajati hitrejše žlahtnjenje na večjem številu lastnosti posamezne rastline. V ta sektor oz. tehnologijo žlahtnjenja pa vlagajo ogromne količine sredstev, ki so za nas in naše uradne žlahtniteljske programe nepredstavljive.

Metoda, s katero Nizozemci spreminjajo DNK rastlin oz. urejajo genetski zapis, se imenuje CRISPR-Cas9 (več o tej metodi v spodnjem videu). Na tak način raziskovalci z molekularnimi »škarjami« razrežejo in zamenjajo več baz DNK na zelo ciljno usmerjen način. Ker se podatkovne zbirke zaporedij DNK iz dneva v dan večajo, raziskovalci prav tako iz dneva v dan veliko bolj natančno vedo in razumejo, kje natančno je potrebno DNK rezati (beri spreminjati), da se dobi določena željena lastnost. Podjetje KeyGene v tem trenutku raziskuje možnosti, ki jih ponuja tehnika CRISPR-Cas9 za razvoj sadja in zelenjave, ki bo odporno proti razvoju različnih virusov.

 

Raziskovalci danske univerze iz Kopenhagna razvijajo nove tehnike slikanja, ki pomagajo žlahtnitelju pri njegovem delu. V t. i. Phenolabu robotske kamere vsak dan poslikajo gojene rastline od korenin do rastnega vršička, žlahtnitelji dobljene slike s posebno programsko opremo prenesejo na svoje računalnike, kjer vidijo, katere rastline so glede na zastavljen žlahtniteljski cilj boljše. Več o tej tehnologiji v spodnjem videu.

Philips, Wageningen UR in nizozemske semenarske hiše investirajo  2 mio € v vertikalno kmetijstvo, saj želijo za to gojitveno tehniko vzgojiti posebne rastline (sorte/hibride), ki ustrezajo njihovim merilom, predvsem pa da bodo pod LED-lučmi nove rastline rastle hitreje in bodo kljub temu okusnejše in bolj zdrave v primerjavi s klasično proizvodnjo.

Skratka, na tem področju se dogajo velike spremembe, ki so lahko za marsikoga vprašljive.

 

LP, Blaž