Prvi vertikalni rastlinjak v Evropi !!!

Iz podjetja Plantagon (specialisti za načrtovanje vertikalnega in urbanega kmetovanja) sporočajo, da so dobili zeleno luč za izgradnjo prvega vertikalnega rastlinjaka v Evropi. Prvi vertikalni rastlinjak se bo zgradil v mestu Linköping na Švedskem.

Vertikalni rastlinjak bo 60 metrov visok, za urbano kmetovanje bo namenjen zunanji del stavbe, notranji del pa bo namenjen za poslovne prostore različnih inštitucij, podjetji in start-upov.Vertikalni rastlinjak

Ta prvi vertikalni rastlinjak bo služil tudi kot neke vrste internacionalni model novodobne gradnje stavb, ki bodo služile različnim namenom, predvsem za življenje, delo in kmetovanje – vse na enem mestu. Z tem projektom hočejo v podjetju Plantagon pokazati celotnemu svetu, da je taka stavba lahko dejansko učinkovita in služi za pridelavo varne hrane v večji mestih, kljub temu pa ohranja vse “osnovne” značilnosti (hotel, šola, poslovni prostori, stanovanja…).

Vertikalni rastlinjak

Z gradnjo bi naj začeli konec leta 2015. Sama lokacija objekta bo v bližini avtoceste E4, pa omogoča povezavo z bližnjo toplanrno in bioplinsko elektrarno (toplota in CO2). Vsi organski odpadki iz rastlinjaka bodo ponovno uporabljeni v bioplinarni kot surovina za pridobivanje električne energije, toplote in CO2.

Še nekaj slik.

Vertikalni rastlinjak

Osnove vertikalnih gojitvenih sistemov

 

Podobni projekti se bodo gradili še v: Šhanghaju, Mumbaju in Singapurju. Mogoče pa se kakšen naredi tudi v Sloveniji 😉 haha

 

Vir: KILIK

Lp, Blaž