Javno rasvetljavo napaja rastlinska elektrika

O novodobnem načinu pridobivanja električne energije, ki se pridobiva iz rastlin sem pisal že pred časom. Projekt, ki ga omenjam v tem blogu je dobil nove razsežnosti, saj je tako pridobljena električna energija, ki izkorišča moč živih rastlin začela napajati javno razsvetljavo. v bljižni prihodnosti bodo lahko taki ali podobni sistemi oz. kar rastline na okenskih policah napajali npr. računalnike, mobitele in druge električne napravice.

Trenutno se z to tehnologijo pridobivanja električne enrgije ukvarjajo v okviru dveh projektov prvi je Plant-e drugi pa Starry Sky. Družba Plant-e načrtuje razširitev svojih mokrišč in z tem povečanjem deleža tako pridobljene električne energije, saj si želijo, da bi na ta način elektrificirali revnejša območja.

Osnovna zamisel pridobivanja električne energije iz rastlin preko fotosinteze je sicer stara že nekaj deset let, ampak je princip, ki ga uporabljajo pri podjetju Plant-e prvi, ki pri tem ne poškoduje rastlin. Na Nizozemskem v tak namen pridobivanja električne energije vključujejo avtohtone vodne rastline.

Pridobivanje električne energije in ostalih goriv, brez katerih danes ne moremo postaja bolj naravi prijazno in manj škodljivo. Zato se danes sprašujem zakaj se vodilni ljudje sveta še sploh prerekajo glede nafte, črpališč zemeljskega plina itd. Če bi v preteklosti vlagali več (politične in gospodarske) volje v razvoj in raziskave podobnih tehnologij pridobivanja električne energije in ostalih goriv, bi lahko bili že danes 100 % neodvisni od t.i. črnega zlata, ki je povzročilo že toliko gorja.

 

Viri: KLIK, KLIK2KLIK3 in KLIK4

Lp, Blaž