Tehnologija plasme ščiti hruške pred plesnijo

Trgovci na drobno vidijo kakovost sadja na trgovskih policah z bolj kritičnim (“drugačnim”) očesom, sveže sadje pa hitreje zavrnejo kot bi ga sicer lahko. Iz tega razloga so pridelovalci na nek način prisiljeni uporabljati vedno nove načine – tehnologije, da dosežejo daljši rok uporabe svojih produktov.

plasma

Jan Hoefnagels Iz  AGROTRADE De Leye BV uporablja TNO znanje plazemske tehnologije, ne samo da bi hruške izgledale bolje, ampak tudi za odstranjevanje plesni.

Plazma je ioniziran plin, hladna in atmosferska plazma, lahko nastane z močnim električnim poljem. V stiku s plazmo je mogoče doseči izredne rezultate z uporabo folije ali tekstila. Na primer, plazma lahko oksidira bakterije in zmanjša kontaminacijo, ali spremeniti lastnosti površine materiala na tak način, da so druge snovi bolje vežejo z njimi.

plasma

Po njihovih napovedih jo lahko uporabljamo kot: Zaščitni premaz, ki dajejo sadju daljši rok trajanja, z plazemsko tehnologijo lahko uničimo glivice, na ekološkem sadju kjer se fungicidi ne uporabljajo, pri tem pa po njihovih besedah ni nobenega kemičnega ostanka.

Nekaj o tej tehnologiji si lahko ogledate na tej POVEZAVI.

Vse skupaj bi bilo potrebno dodatno stestirati in videti ali ta tehnologija res nima nobenih negativnih posledic. Vsekakor pa je dobro, da smo v korak z časom, kaj vse ljudje izumljajo, da bi upočasnili naravne ritme propadanja-zorenja plodov i z tem povečali rok uporabe (dobiček).

LP, Blaž