Učinkovitejšo gospodarjenje z gozdovi

Nove tehnologije lahko pomagajo pri reševanju dreves skozi učinkovitejšo gospodarjenje z gozdom.

strojno spravilo lesa

Podjetje Treemetic iz Irske je v sodelovanju z ESO razvila t.i. vseobsegajočo napravo, ki uporablja – povezuje hibridne satelitske slike, skenerje (mapiranje gozda) in GPS komunikacijo. Vse potrebne podatke (kje se moramo peljati, katera drevesa posekati in kako je treba les rezat) dobi gozdar preko aplikacije na svojo delovno tablico. Vsi ti podatki in podatki o poteku dela in natančne lokacije posekanega lesa se hkrati preko satelita pošiljajo v centralno spletno postajo.

Satelitski (ali letalski) posnetki gozda se pošljejo gozdarju, mehanizaciji za spravilo lesa in človeku, ki ureja nadzor skoraj v realnem času.

drevasa3

Podatke lahko dobi tudi voznik, ki opravlja prevoz hlodov v žago, tako da točno ve kje se postaviti (parkirati), da bo najhitreje in najlažje naložil kup hlodovine in ga odpeljal v žago.

Za lastnike gozdov tak sistem ponuja točne podatke o sami količini sečnje v gozdu in o potencialni vrednosti posekanega lesa. To je še posebej pomemben podatek, če sečnje ne opravljamo sami, saj imamo preko te aplikacije točen podatek o količini in načinu sečnje v našem gozdu.

Scan dreves

Treemetrics deluje tudi v okviru programa ARTES ESA za razvoj spletne aplikacije, ki uporabljajo satelitske podatke, navigacije in opazovanja Zemlje za zagotavljanje vpogledov v zdravstveno stanje gozdnih (in tudi drugih) površin. S temi podatki si lastniki gozdov lahko pomagajo z bolj natančno opredelitvijo najprimernejših območji za sečnjo. Sateliti zagotavljajo slike precej višje ločljivosti kot tradicionalne tiskane karte, obenem pa so tudi dosti bolj pogosto posodobljene, kar lastnikom zemljišč, da zelo natančne (up-to-date) informacije.

Scan gozda

Pričakovano se bo vse skupaj prodajalo pod tržnim inenom iForest.

Green Belt, Irska največja zasebna gozdarska družba, je objavila načrte za njegovo uporabo na nacionalni ravni za vse svoje stranke.

shema celotnega procesa

Še en dokaz kako najnovejša tehnologija prodira v vse kmetijske panoge in omogoča natančno spremljanje v tem primeru dragocenega naravnega vira.

Video:

httpss://www.youtube.com/watch?v=7xz3XfTP2wQ

LP, Blaž

 

Vir:

https://www.esa.int/