Švedi izdelali električni traktor Drever 120

Na nedavnem dogodku Borgeby Fältdagar na Švedskem je bil predstavljen Drever 120, električni avtonomni kmetijski stroj.

Prototip Drever 120 je bil razvit v sodelovanju med g. Arvidom Ördejem in švedskim raziskovalnim inštitutom RISE. Navigacijski sistem temelji na odprtokodni tehnologiji WayWise, ki jo je razvil RISE. Baterije zagotavlja Micropower Group, medtem ko hidravlične komponente prispevajo Regal Components AB in HydraSpecma. Glavna značilnost Dreverja 120 je njegov modularni sistem za zamenjavo baterij, ki je bil razvit v sodelovanju. Proizvajalec kmetijskega priključka (predstvaljen na videu) je zelo znano podjetje Väderstad AB prav tako iz Švedske.

Drever 120 je zasnovan kot učinkovit traktor, ki je sposoben opravljati enostavnejša kmetijska opravila v poljedelstvu. Med ta opravila sodi: osnovna in predsetvena priprava tal. Spredaj je Denver opremljen z vlečno osjo, ki omogoča preprost transport do njive in za to ne rabite posebne prikolice. Velikost Dreverja 120 je bila skrbno izbrana, ker kot je povedal njegov glavni konstruktor, mora traktor biti dovolj velik in močan, da se kar se da najbolj prilega današnjim kmetijskim sistemom, ter obenem dovolj majhen in lahek, da je energetsko učinkovit in zmanjša zbijanje tal. G. Örde poudarja, da je na obstoječi traktor v tej fazi potrebno gledati še kot na prototip, saj je do stroja, ki bi ga lahko serijsko izdelovali, še dolga pot.

 

Nekaj slik danes omenjenega prototipa.

Ministri za kmetijstvo EU so v okviru švedskega predsedovanja Svetu Evropske unije obiskali švedski raziskovalni inštitut Testbed Digitalised Agriculture in RISE Research Institutes. EU kmetijski ministri so se strinjali, da so inovacije, kot so elektrificirana kmetijska vozila, ključnega pomena za naslednjo fazo razvoja kmetijstva. Švedski minister za podeželje g. eter Kullgren, pa je poudaril, da je Švedska vodilna na tem področju.

LP, Blaž