Škropljenje z ozonom (Residue 0,0)

Ozon (O3) je plin, katerega molekula je sestavljena iz treh atomov kisika. Ozon je močan oksidant. Molekula je nestabilna in teži k razpadu v reakciji 2O3 => 3O2 v običajno dvoatomno obliko in v prost kisikov atom, ki se intenzivno veže s snovmi v okolici. Na ta način je zelo uporaben za čiščenje in dezinfekcijo. Poleg poškodb na organizmih korodira tudi gradbene materiale, spomenike in kamen v naravi (ARSO).

Ključna prednost uporabe ozona v kmetijstvu bi naj bila, da ko uniči patogene, ni nobenega ostanka, saj se pretvori v kisik (O2). Po poročanju italijanskega podjetja o3met lahko z nizkimi koncentracijami v vodi raztopljenega ozona poškropimo gojene rastline, ta pa uspešno uničuje škodljive organizme vključno z glivami, bakterijami in virusi.

Nova škorpilnica, ki jo je razvilo podjetje – MOWAT, združuje nizka glasnost med delovanjem z majhnim volumnom in patentiranim generatorjem za nanašanje ozonsko nasičene vodne raztopine. Voda in v njej raztopljeni ozon bi naj nova škropilnica enakomerno porazdelila po celotni rastlini in s tem omogočila popolno pokritost in maksimalno zaščito z ničelnim ostankom (Residue 0,0). Škropilnica je namenjena tako sadjarski kot vinogradniški uporabi. Več informacij o tej zanimivi tehnologiji in novi škropilnici pa lahko izveste, če se boste med 8-10. 2. 2017 mudili na Fruit Logistici v Berlinu.

Upam, da se sejma udeležim. Zagotovo bi si ogledal stojnico A-15 v hali 4,2.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž